Tłusty czwartek obchodzony jest od niepamiętnych czasów. Niegdyś w ten szczególny dzień objadano się pączkami nadziewanymi słoniną i boczkiem, zapijając wódką.
Pączki pojawiły na początku w starożytnym**Rzymie**. Wtedy to podczas karnawału mieszkańcy tego miasta objadali się tłustymi potrawami oraz właśnie pączkami. W tamtych czasach słodkie pieczywo przypominało raczej chleb nadziewany słoniną i smażony był na smalcu. Dopiero w XVI wieku pączki zaczęły przypominać te dzisiejsze. W Polsce potrawa pojawiła się około XIX wieku.
Likier i 200 kalorii
Dzisiaj rodzime wypieki nadziewane są m.in. marmoladą, budyniem, serem czy likierem. Przeciętny początek zawiera ok. 200 kalorii.
Pączki pieczone w innych krajach różnią się nieco od naszych. Smażone są znacznie krócej, są mniej tłuste. Najczęściej noszą one nazwę, znaną z amerykańskich filmów, donaty.
Na zdjęciach z Narodowego Archiwum Cyfrowego z m.in. Jerzy Czesław Blikle – wnuk założyciela znanej cukierni, przygotowujący pączki w latach 70. czy sprzedaż pączków na ulicach miasta w latach 30.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?