Tak się robi naturalne, przepyszne lody w Warszawie. Odwiedziliśmy Stolicę Lodów Tradycyjnych

Martyna Konieczek
Tak się robi tradycyjne, naturalne lody w Warszawie. Odwiedziliśmy Stolicę Lodów Tradycyjnych Łukasz Kowalski
Od pewnego czasu można zauważyć coraz wiekszą liczbę lodziarni oferujących tradycyjne, naturalne lody. W samej stolicy działa ich już kilkadziesiąt. W 2017 roku właśnie jedno z takich miejsc wygrało nasz ranking na najlepszą lodziarnię w Warszawie. Według Was, naszych czytelników, Stolica Lodów Tradycyjnych przy Batalionów Chłopskich 75 oferuje nasmaczniejsze lody. Co stoi za fenomenem tego miejsca? Sprawdziliśmy to!

Nie ma to jak ochłodzić się w upalny dzień gałką lodów. Jednak lód lodowi nierówny, a najlepszy smak mają tradycyjne receptury! W rankingu prowadzonym przez warszawa.naszemiasto.pl w 2017 roku Stolica Lodów Tradycyjnych została najlepszą lodziarnią w Warszawie. Co sprawia, że w cieplejsze dni pod tym lokalem ustawiają się tłumy?

- Po pierwsze jakość, po drugie podejście do klienta, bo bardzo przywiązujemy wagę do tego, by obsługa była na najwyższym poziomie. Lubimy z klientem rozmawiać, dawać lody do degustacji, opowiadać o tym, co robimy, jak to robimy (...) I przede wszystkim nie oszukujemy na jakości - nie było tak, że zaczęliśmy z pomysłem i recepturami używając wysokojakościowych produktów, a z czasem zdobywając popularność z tego schodziliśmy. Tak jak zaczęliśmy, tak do dzisiaj to robimy i nigdy tego nie zmienimy - przekonuje właściciel lokalu Bartosz Głuszcz.

W Stolicy Lodów Tradycyjnych nie ma miejsca dla emulgatorów, konserwantów, substancji zagęszczających oraz dodatkowego napowietrzania, które powszechnie stosuje się w lodach przemysłowych w celu zwiększenia ich objętości. ''Tradycyjne lody w nowoczesnym wydaniu'' - właśnie takie hasło przyświeca popularnej lodziarni.

- Potrafimy z tego małego miejsca od 6:00 do 21:00 wycisnąć 400 kg lodów - chwali się właściciel. Lodziarnia oferuje około 250 smaków lodów, które się codziennie zmieniają - każdego dnia można spróbować czegoś nowego! Najpopularniejsze to solony karmel, masło orzechowe i truskawka. Nie brakuje także eksperymentów - gorgonzola z gruszką, bazylia z granatem, ogórek z miętą oraz jabłko-gruszka-pietruszka to nie problem dla Stolicy Lodów Tradycyjnych.

Lodziarnia jest otwarta cały rok. Zimą jej ofertę urozmaicają gofry, naleśniki oraz tradycyjne pączki, które są smażone w Stolicy Pączków przy ul. Pełczyńskiego 14. Obejrzyjcie materiał wideo, aby dowiedzieć się jak dokładnie wygląda proces produkcji lodów w Stolicy Lodów Tradycyjnych na Bemowie przy Batalionów Chłopskich 75.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Maja

Na Białołęce/Tarchominie zdecydowanie Piccolo Strumykowa - chyba moja ulubiona kawiarnia w ogóle, ale lody też mają absolutnie pierwsza klasa.

H
Hania

W wafelek - moje ulubione lody naturalne w Warszawie! :) Ale Stolicę też koniecznie sprawdzę! :)

Dodaj ogłoszenie