Takiej restauracji jeszcze nie było! W centrum Kielc rusza Fuji Yaki z japońskim grillem
W Kielcach wiele lokali serwuje kuchnię azjatycką, ale głównie w formie sushi lub ramenu. Tu będzie inaczej. - My skupiamy się bardziej na potrawach grillowanych, czyli Yaki. Stąd też nazwa Fuji Yaki. Do tego będzie mnóstwo różnych wariacji bazujących na kuchni ciepłej, między innymi Shabu-Shabu, którego nie ma w najbliższej okolicy. Gość sam bawi się przygotowywaniem jedzenia, samodzielnie je doprawiając – mówi Jakub Antoniszak, szef kuchni i współwłaściciel restauracji.
Czym dokładniej jest Shabu-Shabu? To popularna w Japonii forma jednogarnkowych posiłków typu nabe-mono. W specjalnym garnku z gotującymi się bulionami samodzielnie przygotowuje się cieniutko pokrojone plasterki mięsa, warzywa i makaron, doprawiając je do smaku sosami.
Poza tym w menu znajdziemy ciekawe przystawki, tatary – w tym tatar z serca wołowego. Wśród dań głównych będą zarówno mięsa przyrządzone na różne sposoby, jak i makarony czy zupy i rameny.
Oczywiście jak sama nazwa wskazuje nie brakuje grillowanych potraw. Yaki po japońsku oznacza ogień, a sami Japończycy uwielbiają grillowanie. W menu znajdziemy szaszłyki z kurczaka, serc drobiowych, z makreli, krewetek, polędwicy i bakłażana.
Warto dodać, że współwłaściciele - Jakub Antoniszak oraz Elżbieta Święcka są już dobrze znani z food trucka Fuji StreetFood, który niejednokrotnie bywał w Kielcach.
Dla miłośników sushi i miseczek, które kielczanie zdążyli poznać i polubić w food trucku, restauracja też przygotowała coś ciekawego. - Będzie kilka fajnych, podkręconych po naszemu zestawów sushi, ale przede wszystkim będą nasze wypasione miseczki, czyli Chirashi – dodaje Elżbieta Święcka, współwłaścicielka.
Fuji Yaki ruszy w najbliższą sobotę, 7 października, o godzinie 15. - Nie będzie żadnego hucznego otwarcia, po prostu serdecznie zapraszamy, bo wiemy, że już sporo osób czeka żeby spróbować nowych smaków - dodają nasi rozmówcy.
Lokal czynny będzie od wtorku do czwartku od godziny 12 do 22, w piątek i weekendy od 12 do 23.
O szefie kuchni:
Jakub „Komar” Antoniszak – wieloletni szef kuchni lubiący kulinarne eksperymenty i nieoczywiste połączenia smaków. Specjalista kuchni azjatyckich, którymi zajmuje się od przeszło 18 lat. Doświadczony sushi chef. Posiada certyfikat International Sushi Skills Proficiency wydany przez World Sushi Skills Institute z Japonii. Finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015.
Koordynator akcji stworzenia największej na świecie mozaiki sushi w 2016 roku w Tauron Arenie w Krakowie. Współpracował z wieloma renomowanymi restauracjami na terenie Małopolski, Dolnego i Górnego Śląska oraz Podkarpacia. Otworzył kilka lokali specjalizujących się w kuchni japońskiej, między innymi O-Ren Sushi, Sushi Mi, autorską restaurację Fuji Sushi, koncept Suto z handrollami. Na co dzień freelancer. Współpracuje między innymi ze studiem Kulinarne Kreacje Macieja Kopczyńskiego w Krakowie, prowadząc warsztaty kulinarne głównie z kuchni azjatyckich (japońska, tajska, chińska, koreańska, wietnamska) oraz kieleckim studiem Domowa Spiżarnia.
Twórca między innymi marki WO-KI Asian Food - skupiającej się na azjatyckim streetfoodzie na bazie makaronu i ryżu, którą mieszkańcy świętokrzyskiego mogli poznać w 2019 roku w Sielpi. Od 2020 roku prowadził też food trucka Fuji Streetfood ze streetfoodowymi i domowymi formami sushi, który trzykrotnie znalazł się w polskich finałach European Streetfood Awards (w latach 2020, 2022 i 2023). Na co dzień prowadzi też szkolenia dla kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów. Przeprowadza również szkolenia w restauracjach, układa menu i wdraża w system pracy z azjatyckimi produktami. Jest członkiem Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników i jurorem w konkursach gastronomicznych. Międzynarodowy juror barbecue certyfikowany przez KCBS (Kansas City Barbeque Association).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?