Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Po niespełna trzech latach pracy przy Targu Śniadaniowym, jednej z najlepiej rozpoznawalnych inicjatyw promujących lokalnych producentów i dobrą kuchnię, zespół Targu podjął nowe wyzwanie. We współpracy z władzami miasta ożywi jeden z atrakcyjniejszych lecz do tej pory niewykorzystanych punktów w samym sercu Śródmieścia - Plac Powstańców Warszawy.
W każdy piątek w godzinach 12-20 będzie tam odbywać się Targ Rybny. „Już rok temu dostrzegając potrzebę istnienia w Warszawie miejsca zakupu dobrej jakości ryb i owoców morza postanowiliśmy stworzyć Targ Rybny. Teraz po długim okresie przygotowań mamy przyjemność ogłosić start tego projektu. Bardzo możliwe, że część oferty Targu Rybnego będzie także zasilać sobotnie i niedzielne Targi Śniadaniowe”- przyznaje pomysłodawca targów Krzysztof Cybruch.
Targ Rybny w Warszawie. Nowe miejsce dla wielbicielu owoców morza
Poszukiwacze świeżej ryby będą mogli przebierać wśród pstrągów (tęczowych, łososiowych, źródlanych), jesiotrów, dorad, mieczników, halibutów, śledzi, sardynek i sardeli oraz takich ryb jak sola, żabnica, tuńczyk, merlin, labrax. Ryby dostępne też będą w wersji wędzonej (np. troć,sieja, węgorz, sielawa, sum, łosoś, miętus, halibut, makrela, pstrąg i jesiotr) oraz w przetworach. Dostępne będą pasztet z pstrąga, roladki z leszcza z morelą lub śliwką, roladki z płoci, śledzie (z żurawiną, gruszką, piernikiem, pomidorem czy kiszonym ogórkiem), karasie, liny, makrele, szczupaki, sandacze, sielawy, sumy i wiele innych w zalewie ).
Zobacz także: Ryby i owoce morza. Warszawa pełna morskich smaków [PRZEGLĄD]
Miłośnicy owoców morza również znajdą coś dla siebie - mule i ostrygi, vongole, fasolari, brzytwy, krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, scalopsy i langusty. Poza skarbami wód będzie można zaopatrzyć się także w składniki potrzebne do ich przyrządzania lub oryginalne dodatki takie jak szparagi morskie.
Degustacja
Wszyscy niecierpliwi, którzy będą chcieli skosztować produktów na miejscu będą mieć taką szansę. Poza stoiskami zakupowymi będzie można próbować i zjeść rozgrzewające potrawy na miejscu. W menu prawdziwe specjały: klasyczna zupa rybna, zupa rybna po tonkińsku, ostro-kwaśna z krewetkami, kleik ryżowy z mulami lub z łososiem, ryba w sosie słodko kwaśnym, łosoś w czerwonym curry, wątróbka z pstrąga, krewetki po japońsku czy krewetki w cieście filo.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?