Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Targ Rybny w Warszawie. W piątki po ryby na plac Powstańców

baw
Targ Rybny w Warszawie
Targ Rybny w Warszawie Tomasz Bolt
Jednodniowy Targ Rybny to nowe miejsce na zakupowej i kulinarnej mapie stolicy. Dla sympatyków świeżej ryby, dla wielbicieli owoców morza, dla wszystkich którzy poszukują miejsca do zjedzenia rybki na mieście oraz tych wszystkich, którzy ryby po prostu jedzą. Targ Rybny w Warszawie rusza już 13 listopada.

Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]


Po niespełna trzech latach pracy przy Targu Śniadaniowym, jednej z najlepiej rozpoznawalnych inicjatyw promujących lokalnych producentów i dobrą kuchnię, zespół Targu podjął nowe wyzwanie. We współpracy z władzami miasta ożywi jeden z atrakcyjniejszych lecz do tej pory niewykorzystanych punktów w samym sercu Śródmieścia - Plac Powstańców Warszawy.

W każdy piątek w godzinach 12-20 będzie tam odbywać się Targ Rybny. „Już rok temu dostrzegając potrzebę istnienia w Warszawie miejsca zakupu dobrej jakości ryb i owoców morza postanowiliśmy stworzyć Targ Rybny. Teraz po długim okresie przygotowań mamy przyjemność ogłosić start tego projektu. Bardzo możliwe, że część oferty Targu Rybnego będzie także zasilać sobotnie i niedzielne Targi Śniadaniowe”- przyznaje pomysłodawca targów Krzysztof Cybruch.

Targ Rybny w Warszawie. Nowe miejsce dla wielbicielu owoców morza

Poszukiwacze świeżej ryby będą mogli przebierać wśród pstrągów (tęczowych, łososiowych, źródlanych), jesiotrów, dorad, mieczników, halibutów, śledzi, sardynek i sardeli oraz takich ryb jak sola, żabnica, tuńczyk, merlin, labrax. Ryby dostępne też będą w wersji wędzonej (np. troć,sieja, węgorz, sielawa, sum, łosoś, miętus, halibut, makrela, pstrąg i jesiotr) oraz w przetworach. Dostępne będą pasztet z pstrąga, roladki z leszcza z morelą lub śliwką, roladki z płoci, śledzie (z żurawiną, gruszką, piernikiem, pomidorem czy kiszonym ogórkiem), karasie, liny, makrele, szczupaki, sandacze, sielawy, sumy i wiele innych w zalewie ).

Zobacz także: Ryby i owoce morza. Warszawa pełna morskich smaków [PRZEGLĄD]

Miłośnicy owoców morza również znajdą coś dla siebie - mule i ostrygi, vongole, fasolari, brzytwy, krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, scalopsy i langusty. Poza skarbami wód będzie można zaopatrzyć się także w składniki potrzebne do ich przyrządzania lub oryginalne dodatki takie jak szparagi morskie.
Degustacja
Wszyscy niecierpliwi, którzy będą chcieli skosztować produktów na miejscu będą mieć taką szansę. Poza stoiskami zakupowymi będzie można próbować i zjeść rozgrzewające potrawy na miejscu. W menu prawdziwe specjały: klasyczna zupa rybna, zupa rybna po tonkińsku, ostro-kwaśna z krewetkami, kleik ryżowy z mulami lub z łososiem, ryba w sosie słodko kwaśnym, łosoś w czerwonym curry, wątróbka z pstrąga, krewetki po japońsku czy krewetki w cieście filo.


od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na mazowieckie.naszemiasto.pl Nasze Miasto