Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Targi EuroGastro zapraszają miłośników gastronomii. Czekają pokazy mistrzów kulinarnych, konkursy barmańskie oraz słodka uczta [WYWIAD]

Redakcja
Mistrzowie Smaku 2019 to plebiscyt, w którym klienci różnego rodzaju knajp wybierają najsmaczniejsze miejsca na kulinarnej mapie Warszawy, najlepszych kucharzy, kelnerów, barmanów, baristów czy cukierników. W tym roku Partnerem Plebiscytu są Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, na których zostaną przyznane te prestiżowe tytuły. Oprócz gali wręczenia nagród, na uczestników wydarzenia czekają m.in. konkursy i pokazy takich mistrzów kulinarnych jak Robert Sowa. Dlaczego jeszcze warto wziąć udział w Targach? Przeczytajcie wywiad z Urszulą Potęga, Prezes MT Targi Polska.

W gastronomii najważniejsza jest ocena klientów. Wszystko jedno, czy prowadzi się dużą restaurację czy małą jadłodajnię liczy się dobry smak i miła obsługa. W wielkim plebiscycie Mistrzowie Smaku 2019 laureatów prestiżowych tytułów i cennych nagród wybiorą ci, którzy mają największe prawo do oceny gastronomików - ich klienci. W kategorii Cukiernia Roku zostanie nagrodzony lokal, w którym można zjeść pyszne i zjawiskowo wyglądające wypieki, tytuł Baristy Roku powędruje do eksperta w sprawach kawy, natomiast Kucharzem Roku zostanie jeden z trzech mistrzów gotowania. W tym roku Partnerem Plebiscytu są Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, na których zostaną przyznane te prestiżowe tytuły. Z tej okazji o tegorocznej edycji EuroGastro rozmawialiśmy z Urszulą Potęga, Prezes MT Targi Polska.

Mistrzowie Smaku 2019

Czym są Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro?
23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro połączone z 12. edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel to największe w Polsce wydarzenia dedykowane branży gastronomiczno – hotelarskiej. Są one znakomitą platformą nawiązania kontaktów z producentami i dostawcami rozwiązań dla biznesu HoReCa [hotele, restauracje, kawiarnie - przyp. red.]. Oferta blisko 300 wystawców z ponad 19 krajów odzwierciedla najnowsze trendy rynkowe i dostosowana jest to potrzeb klientów. Targi to połączenie bogatej oferty wystawców z programem edukacyjnym, konkursami, warsztatami i seminariami. Organizatorem obu wydarzeń są MT Targi Polska SA, a odbędą się one w dniach 27-29 marca w Nadarzynie, Ptak Warsaw Expo.

W 2001 roku tematyka targów została rozszerzona o tematykę cateringu oraz hotelarstwa. Skąd pomysł na połączenie gastronomii oraz hotelarstwa?
To naturalna kombinacja, bo gastronomia i hotelarstwo są ze sobą nierozerwalnie związane. Już dawno połączono je pod wspólną nazwą HoReCa. Warto pamiętać, że obecnie to jeden z najszybciej rozwijających się sektorów gospodarki na świecie.

Wokół jakiej tematyki skupiają się targi? Stoiska o jakiej tematyce związanej z gastronomią znajdziemy na wydarzeniu?
Targi EuroGastro i WorldHotel to idealne miejsce dla tych, którzy poszukują nowych, optymalnych rozwiązań dla biznesu gastronomicznego i są ciekawi kierunków, w których podąża rynek. Podczas targów zaprezentowane zostaną innowacyjne technologie stwarzające nowe możliwości, niosące oszczędność czasu oraz kosztów. W jednym miejscu przez 3 dni można zapoznać się z bogatą ofertą obejmującą 6 dziedzin tematycznych: wyposażenie zaplecza kuchennego; piekarstwo, cukiernictwo i lodziarstwo; żywność i napoje dla gastronomii; wyposażenie hoteli, sal restauracyjnych i barów; drink & bar oraz kawa.

Skąd pomysł na połączenie tylu kategorii gastronomicznych w trakcie jednych targów?
Gastronomia stanowi pewną całość. Ma wiele działów, ale wszystkie one są od siebie współzależne. Staramy się, aby każdy z nich był uwzględniony podczas naszej imprezy, tak by przedstawiciele branży biorący udział w Targach EuroGastro i WorldHotel mogli znaleźć wszystko w jednym miejscu.

Jakie atrakcje targowe oraz imprezy towarzyszące są zaplanowane?
Jest ich bardzo wiele. Trudno wszystkie wymienić, ale pragnę zwrócić uwagę na Pokazy Szefów Kuchni i Cukierni. Jak zapowiada ich organizator Paweł Mieszała „będzie to bardzo fajny freestylowy pokaz szefa kuchni i szefa cukierni w duecie, a do przygotowania będą: przystawka oraz deser”. Pokazy specjalne zapowiadają się niezwykle interesująco i będą okazją, by przyjrzeć się z bliska, jak ważna jest taka współpraca i jakie przynosi efekty. Podczas Targów mistrzowie świata barmanów Tomasz Małek i Marek Posłuszny zaprezentują oryginalne barmańskie tricki, w tym jeden wykorzystujący jednocześnie 32 szklanki, z wykorzystaniem najnowszych blenderów Warto przyjrzeć się mistrzom w akcji, zwłaszcza że, jak powiedział Tomek Małek, „sztuka robienia drinków przeżywa obecnie swój renesans”. Targom towarzyszyć będą także konferencje, szkolenia i warsztaty.

Mistrzowie Smaku 2019

Jakich nowości można się spodziewać podczas tegorocznej edycji?
Przede wszystkim targi odbywają się w nowym miejscu. Potrzebowaliśmy dla nich więcej przestrzeni, stąd decyzja o tej lokalizacji. Pojawią się nowi Wystawcy, mamy kilka debiutujących na Targach konkursów, wśród nich Debic Pastry Cup, Smart Cuisine dania dietetyczne i Barmatic Cup, proponujemy też wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni program edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji”, który stanowi odpowiedź na potrzebę fachowego przygotowania do prowadzenia biznesu gastronomicznego. Nowości i niespodzianek będzie więcej, warto przekonać się o tym osobiście.

Skąd decyzja o objęciu patronatem Plebiscytu Mistrzów Smaku 2019?
To plebiscyt, którego tematyka znakomicie koresponduje z Targami EuroGastro i WorldHotel. Obecność przedstawicieli branży, w tym wielu prawdziwych mistrzów sztuki kulinarnej, podnosi rangę plebiscytu, a jednocześnie szeroki zasięg samego konkursu wspomaga promocję targów. Tak więc mamy do czynienia z sytuacją, gdzie obie strony odnoszą korzyści, a imprezy wzajemnie się budują.

Czym dla państwa jako organizatora targów jest patronat nad plebiscytem kulinarnym?
Patronat objęliśmy jako organizator konkretnych targów, podczas których organizowanych jest wiele konkursów o tematyce związanej z gastronomią. Plebiscyt kulinarny świetnie pasuje do tej układanki, jaką jest najważniejsza w Polsce impreza adresowana do branży HoReCa.

Czy prócz rozstrzygnięcia Plebiscytu Mistrzów Smaku 2019 w trakcie targów będą miały miejsce inne konkursy?
Targi EuroGastro i WorldHotel słyną z licznych konkursów kulinarnych na najwyższym poziomie. Już tradycyjnie odbędą się „International CHEF Culinary Cup” oraz 11. odsłona Konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019″, którą autor zapowiada jako prawdziwą eksplozję smaków. Jak zwykle wielkim zainteresowaniem cieszyć się będzie kolejna, już czternasta, edycja Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, a także 11. Olimpiada Kawy. Podczas tegorocznej edycji Targów swój debiut odnotuje konkurs „Debic Pastry Cup”, którego organizatorami są mistrz świata cukierników Paweł Mieszała oraz MT Targi Polska, a także „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, skierowany przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Wielu emocji przysporzy na pewno Międzynarodowy Konkurs Barmański „Barmatic Cup”, w którym kreatywność barmanów łączona jest z umiejętnością wykorzystania najnowszych urządzeń i technologii stosowanych we współczesnych barach.

POLECAMY TEŻ:


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto