W najbliższy weekend (25-27.07) Qchnia Artystyczna i dziedziniec Centrum Sztuki Współczesnej zamienią się w wymarzone miejsce dla poszukiwaczy kuchennych inspiracji. Targi Książki Kulinarnej to nie tylko tysiące kulinarnych publikacji, ale również spotkania i panele dyskusyjne z udziałem autorów, blogerów, krytyków kulinarnych i szefów kuchni, oraz warsztaty, konkursy, kuchenne „wymienniki” i wydarzenia poświęcone designowi.
II Targi Książki Kulinarnej będą się odbywać pod hasłemn EDUKU-JEMY!
Pamiątka z podróży do najodleglejszego zakątka świata, gadżet, inspiracja, dzieło sztuki – różnie traktujemy nasze książki kulinarne, jednak każda z nich jest przede wszystkim źródłem wiedzy, rozwija nasze umiejętności, poszerza horyzonty. Z tego właśnie powodu tegoroczna edycja Targów Książki Kulinarnej poświęcona będzie edukacji.
Podobnie jak w zeszłym toku na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego i w Qchni Artystycznej będzie można kupić ponad 1000 polskich i zagranicznych tytułów związanych z jedzeniem i gotowaniem.
Targi Książki Kulinarnej. Spotkanie wokół gotowania
Pierwszego dnia zaproszeni goście spróbują odpowiedzieć na pytanie, czy gotowania można nauczyć się z książek oraz co robić, żeby korzystanie z nich zawsze kończyło się sukcesem. Tego dnia odbędzie się debata poświęcona polskim brakom w dziedzinie edukacji kulinarnej oraz zmianom, jakie zaszły na tym polu w ciągu ostatnich dwóch lat. Drugi dzień poświęcony zostanie kulinarnym destynacjom, podróżom za smakiem i zjadaniu świata. Trzeciego dnia zaproszeni goście eksplorować będą związki kuchni i sztuki.
Czytaj także: Zielony Jazdów znów odżyje w wakacje
Targi Książki Kulinarnej. Spotkania
Podczas Targów będzie można również wziąć udział w licznych spotkaniach, między innymi z Małgorzatą Puzio, autorką książki „O kuchni bez chemii”, która nauczy gości przyrządzać zdrowe, pozbawione sztucznych dodatków produkty, z Elizą Mórawską, która zaprezentuje swoją nową książkę „O jabłkach”, Anną Włodarczyk, autorką książki „Zapach truskawek. Rodzinne opowieści” oraz bloga Strawberries from Poland, Michelem Moranem, który będzie podpisywał swoje książki, czy Maciejem Nowickim, ekspertem w dziedzinie kuchni staropolskiej, który zdradzi, jak pracować ze starymi recepturami.
Nie zabraknie też atrakcji dla fanów oryginalnego, kuchennego designu – w sobotę Marek Cecuła, opowie o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany, a w niedzielę na specjalnym stoisku będzie można kupić unikatowe kuchenne produkty ośmiu, wybranych przez Martę Gessler, polskich projektantów. Podobnie jak w zeszłym roku książkami kulinarnymi będzie się można wymieniać. Oprócz klasycznego book swappingu, na książkę będzie można wymienić własne przetwory, a kuchenne akcesoria zmienią właścicieli podczas akcji organizowanej przez magazyn Usta.
W ubiegłym roku targi Książkui Kulinarnej przyciągnęły 3000 odwiedzających, którzy mogli skorzystać z oferty 30 wystawców i uczestniczyć w ponad 20 wydarzeniach. W tym roku Targi rozrosną się o nowe aktywności, odbędzie się więcej spotkań, a przede wszystkim wzrośnie liczba tytułów, które będzie można nabyć.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?