Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także...
fot. Monika Góralska

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Kostki rosołowe

Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także źródłem szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, czyli tłuszczów utwardzonych. Są także naszpikowane wzmacniaczami smaku i innymi chemicznymi dodatkami. Smak zupy z ich dodatkiem to zasługa głównie ogromnej dawki soli, rakotwórczego glutaminianu sodu i innych sztucznych wzmacniaczy smaku. Warzyw i przypraw w kostkach są zaledwie śladowe ilości, których nawet nie poczulibyśmy gdyby zostały one pozbawione innych dodatków. Dlatego kostek rosołowych należy wystrzegać się nie tylko jako dodatku do żurku, ale w ogóle wyeliminować je ze swojej diety.

Zobacz również

Plac w Kuźnicach z kostką brukową. Kiedy skończą się roboty i znów wrócą tam busy?

Plac w Kuźnicach z kostką brukową. Kiedy skończą się roboty i znów wrócą tam busy?

Industry in Transition: transformacja przemysłu i energetyki
Materiał informacyjny

Industry in Transition: transformacja przemysłu i energetyki

Polecamy

Niecodzienna sytuacja w podwarszawskim Otwocku. Miasto walczy ze śmieciowym problemem

Niecodzienna sytuacja w podwarszawskim Otwocku. Miasto walczy ze śmieciowym problemem

Zmniejszy wzdęcia, pomoże zrobić kupę. Zrób ten tani, leczniczy trunek

Zmniejszy wzdęcia, pomoże zrobić kupę. Zrób ten tani, leczniczy trunek

5 najlepszych tras rowerowych w Warszawie. Praktyczne porady do jazdy w mieście!

5 najlepszych tras rowerowych w Warszawie. Praktyczne porady do jazdy w mieście!