Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Świeże pomidory, najlepiej prosto z ogródka - ciężko się im...
fot. Pixabay

Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6, ZDJĘCIA]

4. POMIDORY

Świeże pomidory, najlepiej prosto z ogródka - ciężko się im oprzeć nie tylko latem, gdy przypada na nie najlepszy okres. Jednak to gotowanie uwalnia z pomidorów likopen - silny przeciwutleniacz, który obniża ryzyko raka i ataków serca. Gotowanie pomidorów rozbija ich ściany komórkowe i uwalnia tak pożądany likopen, aby nasz organizm mógł się nim cieszyć. Wprawdzie jednocześnie gotowanie zmniejsza zawartość witaminy C w pomidorach, ale źródeł witaminy C jest znacznie więcej niż likopenu w warzywach i owocach powszechnie spożywanych, więc taki kompromis jest tego wart.

Zobacz również

Leśne arboretum w Kudypach otwarte dla zwiedzających

Leśne arboretum w Kudypach otwarte dla zwiedzających

Pogoda dla Szczecina i regionu. Czekają nas przymrozki

Pogoda dla Szczecina i regionu. Czekają nas przymrozki

Polecamy

Jedziesz do sanatorium, przygotuj się na wydatki! Od 1 maja będzie drożej

Jedziesz do sanatorium, przygotuj się na wydatki! Od 1 maja będzie drożej

Druga tura wyborów samorządowych w województwie mazowieckim: kto zdobędzie władzę?

Druga tura wyborów samorządowych w województwie mazowieckim: kto zdobędzie władzę?

„Ta rola zaszufladkowała Andrzeja już do końca życia.” Była szansą i przekleństwem

„Ta rola zaszufladkowała Andrzeja już do końca życia.” Była szansą i przekleństwem