MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szpinak znany jest ze swoich właściwości antynowotworowych....
fot. Pixabay

Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6, ZDJĘCIA]

2. SZPINAK

Szpinak znany jest ze swoich właściwości antynowotworowych. Liście szpinaku chronią przed miażdżycą. Swoje właściwości lecznicze szpinak zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – znanym przeciwutleniaczom. Ponadto szpinak jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy. Lepszy na surowo czy gotowany? W przypadku szpinaku mamy spory kompromis. Kwas foliowy, witamina C, niacyna, ryboflawina i potas są lepiej wchłaniane przez organizm z surowych liści szpinaku. Jednak gotowanie zwiększa wydzielanie i wchłanianie witaminy A i E, białka, błonnika, cynku, tiaminy, wapnia i żelaza a także ważnych karotenoidów, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna. Ze względu na to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy wskazane jest dodawanie do potrawy zsiadłego mleka lub jajka, aby wyrównać straty wapnia.

Zobacz również

Koncert na 20-lecie Polski w Unii Europejskiej. Wiemy, jakie gwiazdy zagrają w Opolu

Koncert na 20-lecie Polski w Unii Europejskiej. Wiemy, jakie gwiazdy zagrają w Opolu

Lewandowski znowu bez gola. Fermin Lopez bohaterem Barcelony

Lewandowski znowu bez gola. Fermin Lopez bohaterem Barcelony

Polecamy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz