Te produkty mogą powodować raka. Unikaj ich w swojej diecie! Poznaj pięć grup pokarmów sprzyjających powstawaniu nowotworów

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Nasz codzienny jadłospis ma dużo większe znaczenie, niż do tej pory sądzono. Kolejne badania udowadniają związki między błędami żywieniowymi, a wzrostem zachorowań na raka.
Nasz codzienny jadłospis ma dużo większe znaczenie, niż do tej pory sądzono. Kolejne badania udowadniają związki między błędami żywieniowymi, a wzrostem zachorowań na raka. frantic00/gettyimages.com
Udostępnij:
Po te produkty sięgamy każdego dnia, często uważajać, że są zdrowe! Nie mamy pojęcia, że jedzenie ich w nadmiarze niesie za sobą ryzyko zachorowania na nowotwory. Wiele z nich jest naprawdę smacznych, ale jak pokazują badania – powinniśmy wykluczyć, a przynajmniej mocno ograniczyć, pojawianie się ich w naszej diecie. Poznaj pięć grup produktów, które mogą przyczyniać się do zachorowania na raka.

Rak jelita grubego, rak jamy ustnej oraz nowotwory piersi, macicy, wątroby i żołądka, mogą mieć związek ze złym odżywianiem. Liczne badania pokazują związek między naszym jadłospisem, a wzrostem zachorowań na nowotwory. Wskazują m.in. na proporcjonalny wzrost zachorowań na raka jelita, w stosunku do ilości spożywanego mięsa.

Zobacz także:

To jedzenie szkodzi!

Liczba nowych przypadków zachorowań na raka jelita grubego gwałtownie wzrosła wśród tzw. millenialsów. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez dr Fang Fang Zhang z Tufts University's w Bostonie. Naukowcy uważają, że winne jest spożywanie zbyt dużej ilości cukru i przetworzonej żywności, a także brak odpowiednich ćwiczeń fizycznych.

Inne błędy, jakie popełniamy w żywieniu to:

  • spożywanie za małej ilości produktów mlecznych,
  • dieta uboga w warzywa i owoce,
  • unikanie warzyw strączkowych,
  • picie zbyt wielu napojów słodzonych cukrem.

Zobacz w galerii jakich potraw unikać, żeby zminimalizować zachorowanie na raka:

Co i jak jeść?

Prawidłowa dieta to taka, które nie tylko dostarczy do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale także może uzyskać i utrzymać odpowiednią wagę. W zdrowym menu powinny się znaleźć w odpowiednich proporcjach:

  • produkty pełnoziarniste,
  • różnorodne kolorowe warzywa,
  • warzywa bogate w błonnik (rośliny strączkowe np. fasola i groch),
  • różnorodne owoce,
  • produkty mleczne,
  • chude mięso i jajka,
  • orzechy.

Źródła:
Total and added sugar intakes, sugar types, and cancer risk Całkowite i dodane spożycie cukru, rodzaje cukru i ryzyko zachorowania na raka
Does Red Meat Really Cause Cancer? Czy czerwone mięso naprawdę powoduje raka?

ZOBACZ: Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe?

Wideo

Materiał oryginalny: Te produkty mogą powodować raka. Unikaj ich w swojej diecie! Poznaj pięć grup pokarmów sprzyjających powstawaniu nowotworów - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie