Tlenek etylenu w produktach wycofanych przez GIS. Po co stosuje się szkodliwy gaz i jaki jest jego wpływ na zdrowie?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Tlenek etylenu (ETO) wykryto najpierw w sezamie. Okazał się być obecny w większości jego partii sprowadzanych do Europy.
Tlenek etylenu (ETO) wykryto najpierw w sezamie. Okazał się być obecny w większości jego partii sprowadzanych do Europy. Veganamente/pixabay.com
Zanieczyszczenie tlenkiem etylenu jest powodem wycofywania przez GIS kolejnych partii produktów. Jego obecność stwierdzano m.in. w sezamie, napojach roślinnych, suplementach diety, a nawet lodach, mięsie i rybach. Czy rzeczywiście jest się czego bać? Wyjaśniamy, po co stosuje się tlenek etylenu i na czym polega jego niekorzystny wpływ na zdrowie.

Tlenek etylenu, inaczej oksiran, EtO lub ETO, to najprostszy związek epoksydowy o wzorze C2H4O. Jest eterem o pierścieniowej budowie cząsteczki i związkiem niezwykle lotnym i reaktywnym, a więc łatwopalnym. W temperaturze pokojowej występuje w postaci bezbarwnego gazu o lekko mdłym zapachu.

Tlenek etylenu ma działanie znieczulające, ale także podrażniające, rakotwórcze i mutagenne, czyli zmieniające materiał genetyczny. Wywiera negatywny wpływ na rozrodczość. Zgodnie z rozporządzeniem WE nr 1272/2008 jest klasyfikowany jako substancja działająca mutagennie na komórki rozrodcze kategorii 1B.

Wykorzystanie ETO w przemyśle obejmuje produkcję detergentów, rozpuszczalników, tworzyw sztucznych czy substancji dodatkowych m.in. w chemii gospodarczej i kosmetykach, takich jak polisorbat 20 czy glikol polietylenowy (PEG). Ten z kolei służy do produkcji płynu do chłodnic, poliestru i tworzywa PET, używanego do wytwarzania butelek do napojów.

Przeczytaj także:

Zastosowanie tlenku etylenu w produkcji żywności wiąże się z jego właściwościami dezynfekującymi. Bywają też wykorzystywane w placówkach medycznych, ponieważ nie powoduje degradacji delikatnych tworzyw. Tak samo nie zmienia też smaku, składu i cech produktów spożywczych.

ETO działa przede wszystkim bakteriobójczo i grzybobójczo, a skuteczność sterylizacji z jego użyciem dorównuje procesowi z zastosowaniem ciepła. Procedura zabiera jednak nawet 12 godzin.

Sam gaz uszkadza błony śluzowe i płuca, a przedłużona ekspozycja na niego zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka piersi i kości. Natomiast jego przedłużony kontakt z żywnością sprawia, że nie jest wolna od jego pozostałości.

Spożywanie pozostałości tlenku etylenu w produktach żywnościowych nie stwarza zagrożenia ostrym zatruciem, które przy jego wdychaniu objawia się zaczerwienieniem i łzawieniem oczu, bólami i zawrotami głowy, nudnościami i wymiotami osłabieniem, a nawet drgawkami i śpiączką. Skutki spożywania mogą dotyczyć podrażnienia przewodu pokarmowego i zaburzeń gastrycznych. Efekty długoterminowej ekspozycji układu trawiennego na ETO nie są dobrze poznane, ale również mogą obejmować nowotwory.

W Unii Europejskiej stosowanie ETO jest niedozwolone, a zawartość w importowanej żywności kontrolowane od września 2020 r. Szkodliwy gaz wykryto wtedy w sezamie pochodzącym z Indii.

Monitorowaniu tego typu substancji służy System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). W czerwcu 2021 r. trafiło do niego zgłoszenie obecności ETO w mączce chleba świętojańskiego z Turcji, która jako dodatek do żywności (E410) jest stosowana w wielu prozdrowotnych produktach. Zgodnie z przyjętą zasadą „zero tolerancji” produkty zanieczyszczone są wycofywane z obrotu na rynkach całej UE.

Niestety, lista GIS produktów wycofanych z powodu tlenku etylenu jest coraz dłuższa i obejmuje blisko 500 powiadomień. Dołączyły do niej m.in. lody, przetwory mięsne i rybne, napoje roślinne (sojowe, kokosowe, migdałowe) czy przyprawy, m.in. kurkuma, a także suplementy diety, takie jak aszwaganda, palma sandałowa czy magnez.

Czy przed ETO można się chronić? Do pewnego stopnia tak, jak najczęściej wybierając produkty lokalne i z surowców pochodzących z UE. Pamiętajmy jednak, że zawierające go nasiona czy przyprawy mogą być obecne w codziennych produktach, choćby takich jak pieczywo.

Sprawdź też:

ZOBACZ: Ostrzegające etykiety faktycznie zmniejszają spożycie szkodliwych produktów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Francja podwyższy wiek emerytalny. Protesty na miarę żółtych kamizelek

Materiał oryginalny: Tlenek etylenu w produktach wycofanych przez GIS. Po co stosuje się szkodliwy gaz i jaki jest jego wpływ na zdrowie? - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie