Toruński Festiwal Smaków „Kuchnia Kopernikańska” cieszył się w tym roku ogromną popularnością.
Toruński Festiwal Smaków „Kuchnia Kopernikańska” odbył się podczas Targów Turystycznych Wypoczynek 15-16 marca 2014 r. Oparcie idei tego wydarzenia na powiązaniu kuchni tradycyjnej i regionalnej z realiami historycznymi z czasów Kopernika i z kulinarnym użyciem piernika zaowocowało ciekawymi dyskusjami i propozycjami.
Piernikowe i toruńskie inspiracje wykorzystywali szefowie kuchni z Torunia i okolic podczas konkursu kulinarnego o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Zapoznanie się przez nich z przepisami kulinarnymi związanymi z Kopernikiem, jego epoką i Toruniem stwarza punkt wyjścia do stworzenia unikalnej oferty gastronomicznej, powiązanej z historycznym charakterem miasta i mogącej stać się wyróżnikiem Torunia.
Szefowie kuchni w oparciu o historyczne receptury opracowane przez profesora Jarosława Dumanowskiego i Martę Sikorską z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, przygotowali własną interpretację piernikowych, toruńskich dań.
Pracę kulinarnych artystów oceniało jury w składzie: Bogdan Gałązka – szef Restauracji Gothic na Zamku w Malborku, Sebastian Krauzowicz – szef restauracji Sfera w Hotelu Copernicus, Maciej Nowicki – kuchmistrz w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Marek Szczygielski – Kujawsko - Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jury obradowało pod przewodnictwem profesora Jarosława Dumanowskiego.
Prezydent Miasta Torunia, Pan Michał Zaleski, wręczył Chochlę za zajęcie pierwszego miejsca w konkursie Katarzynie Kamińskiej, szefowej kuchni Restauracji Przy Złotej Wyspie w Złotorii, za kacze pierożki na czarninie z piernikami.
>>>Przepis na zwycięską potrawę TUTAJ <<<
Drugie miejsce przyznano Marcinowi Kosińskiemu, szefowi kuchni Restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski, za czarninę według receptury z pierwszej toruńskiej książki kucharskiej.
Miejsce trzecie otrzymał Krzysztof Kierski, szef kuchni Restauracji Marconi w Pałacu Romantycznym w Turznie, za gęś w polskim sosie piernikowym, według receptury z XVII wieku.
Jury przyznało także dwa wyróżnienia, dla Rafała Jurkiewicza, szefa kuchni Hotelu Bulwar, za pierś z gęsi na puree z pasternaku z sosem piernikowym i modrą kapustą oraz dla Przemysława Wojciechowskiego, szefa kuchni Restauracji Molus za węgorza z miodownikiem w sosie polskim ze smażonymi piernikami.
Konferencja poświęcona „Kuchni Kopernikańskiej”, w której wzięli udział historycy, etnografowie i praktycy-eksperci z dziedziny gastronomii i żywności tradycyjnej, dostarczyła materiału do wzbogacenia oferty kulinarnej i turystycznej w Toruniu i okolicach.
Z bardzo żywą reakcją publiczności i zainteresowaniem mediów spotkał się także „Kopernikański Obiad Prezydencki”, który okazał się efektywnym sposobem promocji kulinarno-historycznej propozycji skierowanej do turystów.
Prezydent Torunia Michał Zaleski i Grudziądza Robert Malinowski podczas Obiadu Prezydenckiego zaserwowali przybyłym gościom zupę z sandacza z przyprawami korzennymi i piernikową nutą.
|
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?