Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek 2023. Warszawiacy tłumnie ruszyli po pyszne pączki. Ogromna kolejka u Zagoździńskich

Michał Mieszko Skorupka
Michał Mieszko Skorupka
Tłusty Czwartek 2023. Ogromna kolejka do pracowni u Zagoździńskich
Tłusty Czwartek 2023. Ogromna kolejka do pracowni u Zagoździńskich Krystian Dobuszyński
Jak co roku w Tłusty Czwartek warszawiacy tłumnie ruszyli pod najsłynniejsze stołeczne cukiernie, w celu zakupu pysznych, świeżych i niezwykle słodkich pączków. Jednym z miejsc, gdzie od samego rana można zobaczyć tłumy mieszkańców stolicy jest pracownia "Zagoździński". Pierwsi miłośnicy słodkości przyszli pod lokal jeszcze w nocy. Kliknij w zdjęcie i zobacz ogromną kolejkę po pączki przy ulicy Górczewskiej 15.

Pracownia Cukiernicza "Zagoździński" to jedna z najsłynniejszych cukierni w Warszawie. Nic dziwnego, że każdego roku z okazji Tłustego Czwartku, kolejki do lokalu ustawiają się od wczesnych godzin porannych. Nie inaczej jest tym razem. Ci, którzy chcieli jako pierwsi spróbować tradycyjnych paczków, przybyli tam już w nocy. Miłośnicy słodkości, którzy lubią także pospać, teraz mogą spędzić pod cukiernią długie godziny w kolejce.

Tłusty Czwartek 2023. Ogromna kolejka do pracowni u Zagoździńskich

Tłusty Czwartek 2023. Warszawiacy tłumnie ruszyli po pyszne ...

Pączki u Zagoździńskich. Jedna z najpopularniejszych cukierni w stolicy

Pracownia Cukiernicza "Zagoździński" oprócz ręcznie robionych pączków z wieloowocową marmoladą, może pochwalić się także niezwykłą historią. Stali bywalcy dobrze wiedzą, że jeśli przed drzwiami cukierni ustawiony jest mały drewniany taboret, to świeże pączki jeszcze się nie skończyły.

Na tym stołeczku zawsze lubiła siedzieć moja babcia, Hanna Grelof, która po II wojnie światowej zaczęła pomagać ojcu w prowadzeniu cukierni. Potem przyjęło się, że stołeczek przed wejściem jest znakiem, że w cukierni są jeszcze pączki - opowiada pani Sylwia, która dziś prowadzi rodzinny biznes.

Pracownia została stworzona przez Władysława Zagoździńskiego. Pierwszy lokal powstał w 1925 roku przy ulicy Wolskiej 53, prawie przy rogu Skierniewickiej. Według historii, która krąży w rodzinie od lat, smaku słodkich przekąsek próbował tu m.in. marszałek Piłsudski, który po pączki wysyłał swojego adiutanta. Przez lata firma budowała swoją renomę i uznanie klientów. Obecnie funkcjonuje przy ul. Górczewskiej 15.

Receptura stworzona została przez mojego pradziadka, a my wkładamy w jej przygotowanie dodatkowo dużo serca. Pączki powstają z prawdziwego drożdżowego ciasta - mówi pani Sylwia Tomaszkiewicz z Pracowni Cukierniczej "Zagoździński".

Cukiernia informuje na swojej stronie internetowej, że w związku z dużym zainteresowaniem w okresie Tłustego Czwartku, w dniach 8-18 luty została wyłączona opcja zamówień. Pączki można zakupić jedynie osobiście.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto