Tłusty czwartek dawniej. Jak kiedyś Warszawa świętowała dzień pączków?
Giovanni Giacomo Lardelli
Mówiąc o cukierniach w Warszawie, warto wspomnieć jedno nazwisko - Giovanni Giacomo Lardelli. Pół Szwajcar, Pół Włoch osiedlił się w Warszawie i otworzył sieć nowatorskich lokali. W jego Pasticeria di Milano słodycze sprzedawano wyłącznie na wynos. Był to pierwszy tego typu lokal w stolicy Polski. Jego kawiarnie szokowały nowoczesnym wystrojem egipskim inspirowanym modnym w okresie Młodej Polski art deco. Cukiernik znany jest także z historii o… zawalonej podłodze. Podobnież pewnego razu jedna z klientek zapadła się pod ziemię razem ze stolikiem. Przerażony tłum zaczął w panice uciekać w kierunku drzwi tratując jedną osobę. Jak się jednak okazała, kobieta, która wpadła wraz ze stolikiem do piwnicy poniżej kawiarni… jedynie zwichnęła nogę.