Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek i pączki

Ewika
Ewika
(fot. images.google.pl)
(fot. images.google.pl) Ewika
Tłusty Czwartek jest dniem ruchomym, przypada zawsze w ostatni czwartek przed Wielkim Postem i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału

Tłusty Czwartek to dzień, gdy wszyscy objadają się pączkami i faworkami, bo wg jednego z przesądów, jeżeli ktoś w tym dniu nie zje ani jednego paczka – nie będzie mu się wiodło w życiu.
 
W czasach, kiedy Polska słynęła ze szlacheckich hucznych przyjęć, podawane w ten dzień przysmaki nie ograniczały się do pączków. Jedzono też mięso, kapustę ze skwarkami, racuchy, bliny, itp. a Tłusty Czwartek był tylko wstępem do trwających aż do Środy Popielcowej biesiad.
Pierwsze pączki w Polsce w niewielkim stopniu przypominały dzisiejsze. Zrobione były z chlebowego ciasta i nadziewane słoniną. Podawano je z tłustym mięsiwem i suto to wszystko zapijano wódką.
 
Słodki pączek pojawił się w XVI w. , a na mieszczańskich stołach pojawiać się zaczęły racuchy, bliny i pampuchy. Sam pączek “zaokrąglił się” na przełomie XVII i XVIII wieku.
 
Pączek ma w Polsce ugruntowaną pozycję, po kiełbasie i bigosie jest chyba najbardziej rozpoznawalnym naszym towarem eksportowym. Mimo, że przeciętnie pączek liczy aż 226 kalorii, każdy łasuch nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku przynajmniej bez jednego zjedzonego pączka.

od 7 lat
Wideo

Burze nad całą Polską

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto