Tłusty Czwartek to dzień, gdy wszyscy objadają się pączkami i faworkami, bo wg jednego z przesądów, jeżeli ktoś w tym dniu nie zje ani jednego paczka – nie będzie mu się wiodło w życiu.
W czasach, kiedy Polska słynęła ze szlacheckich hucznych przyjęć, podawane w ten dzień przysmaki nie ograniczały się do pączków. Jedzono też mięso, kapustę ze skwarkami, racuchy, bliny, itp. a Tłusty Czwartek był tylko wstępem do trwających aż do Środy Popielcowej biesiad.
Pierwsze pączki w Polsce w niewielkim stopniu przypominały dzisiejsze. Zrobione były z chlebowego ciasta i nadziewane słoniną. Podawano je z tłustym mięsiwem i suto to wszystko zapijano wódką.
Słodki pączek pojawił się w XVI w. , a na mieszczańskich stołach pojawiać się zaczęły racuchy, bliny i pampuchy. Sam pączek “zaokrąglił się” na przełomie XVII i XVIII wieku.
Pączek ma w Polsce ugruntowaną pozycję, po kiełbasie i bigosie jest chyba najbardziej rozpoznawalnym naszym towarem eksportowym. Mimo, że przeciętnie pączek liczy aż 226 kalorii, każdy łasuch nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku przynajmniej bez jednego zjedzonego pączka.
Burze nad całą Polską
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?