Lukrowany, posypany cukrem pudrem lub polany czekoladą, nadziewany konfiturą różaną, marmoladą, budyniem - w tłusty czwartek na polskich stołach królują pączki. To tradycja, którą wyjątkowo lubimy i mało kto jest w stanie się jej sprzeciwić.
Pączki uwielbiali już starożytni Rzymianie, którzy ostatnie dni karnawału spędzali na hucznych zabawach i jedzeniu. W Polsce zwyczaj smażenia pączków pojawił się około w IX wieku. Kiedyś przygotowywano je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną. Słodkie pączki pojawiły się na naszych stołach w XVI wieku. I co tu ukrywać, kuszą nas do dziś.
Najbardziej dietetyczne są pączki z nadzieniem różanym, lekko oprószone cukrem pudrem. Kaloryczność rośnie wraz dodatkowymi słodkościami i nietypowymi nieraz dodatkami, jak nadzienie budyniowe, serowe, makowe, z marmolady wysokosłodzonej.Polewa lukrowa lub czekoladowa, orzeszki, rodzynki czy skórka pomarańczowa.
Jeden pączek ma tyle kalorii co 100 gramowy kotlet schabowy czy 100 g pełnotłustego sera żółtego. Dla porównania 100 g mandarynek zawiera tylko 22 kcal, a brukselka 110 kcal.
Mimo powyższego, życzę wszystkim całego mnóstwa pączków do zjedzenia w tym dniu.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?