Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek: przepis na chrupiące maczanki

boa
boa
To może być kulinarny hit końcówki karnawału. Potrzebna jest tylko specjalna foremka-stempel na długiej rączce. Może wasze babcie mają jeszcze takie cuda w szufladzie?

Składniki:
szklanka wody
3/4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli

Sposób przygotowania

Składniki wymieszać. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki. Rozgrzaną foremkę maczamy w cieście. Stempel nie może być za gorący, bo ciasto z niego spadnie.

Delikatnie wkładamy go do oleju i ciasto powinno powolutku odpaść od foremki. Maczanki smażyć na złoty kolor.

Gotowe przysmaki można posypać cukrem pudrem albo napełnić bitą śmietaną i galaretą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto