Składniki:
szklanka wody
3/4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
Sposób przygotowania
Składniki wymieszać. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki. Rozgrzaną foremkę maczamy w cieście. Stempel nie może być za gorący, bo ciasto z niego spadnie.
Delikatnie wkładamy go do oleju i ciasto powinno powolutku odpaść od foremki. Maczanki smażyć na złoty kolor.
Gotowe przysmaki można posypać cukrem pudrem albo napełnić bitą śmietaną i galaretą.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?