To jeden z najpiękniejszych lokali w Warszawie. Czarujące wnętrze restauracji Paradiso. Można poczuć się jak w tropikach

Joanna Postrzednik
Joanna Postrzednik
Aleksandra Miszkurka
Smacznie zjeść to jedno, ale robić to w otoczeniu pięknych rzeczy to równie ważny aspekt wizyty w restauracji. Te dwa ważne punkty zapewnia Restauracja Paradiso, czyli jeden z najciekawszy pod względem wystroju lokali w Warszawie. Architekci opowiedzieli nam, jak wyglądał proces projektowania wnętrza. Sprawdzamy też, co znajduje się w restauracyjnym menu.

To jeden z najpiękniejszych lokali w Warszawie

Otwarta w 2022 roku Restauracja & Cocktail Bar Paradiso okazała się jednym z najciekawszych pod względem wystroju lokali w Warszawie. Wnętrze zaprojektowało 370 Studio: architekci Michał Miszkurka, Anna Śliwka i Katarzyna Westrych-Pavy.

„Paradiso” znajduje się w jednym z zabytkowych budynków na terenie zrewitalizowanej Fabryki Norblina w Warszawie. Historyczna architektura z jednej strony przyczynia się do atrakcyjności miejsca i podnosi jego „klimatyczność”, z drugiej jednak nakłada na architektów ograniczenia oraz stawia wyzwania - zarówno w fazie projektowania, jak i realizacji projektu. Oczywistością jest konieczność przestrzegania wymogów konserwatorskich. Współczesna funkcja tej przestrzeni musiała zostać harmonijnie wpisana w poprzemysłową architekturę.

Aleksandra Miszkurka

- Naszym zadaniem było nie tylko wkomponowanie, ale i wyeksponowanie elementów wskazanych przez konserwatora zabytków – opowiada architekt z 370 Studio, Michał Miszkurka. I dodaje, że budynek, w którym obecnie znajduje się „Paradiso”, przedstawiał sobą, można powiedzieć, jedynie skorupę. Zachowały się oryginalne mury, słupy oraz biegnące w posadzce tory, służące dawniej do transportu ładunków. Wszystkie te historyczne elementy objęto opieką konserwatorską i musiały zostać zachowane.

- Szczególne wyzwanie stanowiło wpasowanie w aranżację restauracji stalowych szyn, w taki sposób, by były dobrze widoczne, a jednocześnie nie przeszkadzały w użytkowaniu miejsca i wzbogaciły wizualnie lokal - dodaje Michał Miszkurka.

Jak w tropikach

Architekci postanowili stworzyć coś, co zaskoczy klimatem odwiedzających restaurację gości. Punktem wyjścia koncepcji była decyzja inwestorów, by restauracja serwowała potrawy kuchni fusion, łączącej tradycje kulinarne rejonu Morza Karaibskiego. Inwestorzy chcieli też by wystrój lokalu kojarzył się z Karaibami lub Ameryką Południową, ale w niedosłowny sposób. Również sama, zaplanowana nazwa restauracji - „Paradiso” - wyznaczyła drogę, którą podążyła wyobraźnia wizualna architektów.

Zieleń jest wszędzie!

W „Paradiso” kolorem przewodnim jest zielony: różne jego odcienie znalazły się na ścianach, drzwiach i lożach. Bar, który pełni funkcję centrum tej przestrzeni, obłożony został naprzemiennie podłużnymi, półokrągłymi płytkami w odcieniu butelkowej zieleni i paskami lustra. – W połączeniu z biało czarną posadzką dało to optyczny, nieco surrealistyczny efekt nieskończoności – mówi Michał Miszkurka.



W wystroju „Paradiso”, zgodnie z „organicznym” założeniem, dominują naturalne materiały: drewno dębowe (z którego wykonano, według projektu architektów, zabudowę baru, loże, regały na wino, stoliki) oraz ceramika w postaci płytek i okładzin - piszą architekci.
Aleksandra Miszkurka

Rośliny zwisają z sufitu

Rośliny obficie zwieszają się z sufitu i górnej partii ścian oraz rosną w wielkich donicach, m.in. pierzaste palmy. Organiczność, związek z przyrodą podkreślony został również przez wprowadzenie elementów w stylu etno: m.in. wyplatanych, ażurowych lamp, powieszonych gęsto obok siebie, całymi gronami.

Dosłownym rajskim akcentem jest natomiast mural, namalowany na schodach, nawiązujący do obrazu Lucasa Cranacha „Adam i Ewa”.

Co w menu Paradiso?

A teraz jedno z kluczowych pytań. Co znajdziemy w menu rajskiej restauracji? Trzeba przyznać, że szef kuchni oferuje szeroki wybór dań, od przystawek po bardziej wykwintne dania główne i desery. W karcie znajdziemy:

  • Smażone tofu z imbirem marynowanym, makaronem ryżowym i glonami wakame za 35 zł
  • Kalmary w tempurze z sosem ponzu za 35 zł Hummus z edamame za 29 zł
  • Polędwicę z dorsza z nori ze smażonymi warzywami za 63 zł
  • Truflowe puree za 19 zł
  • Sałatkę z kozim serem i owocami za 45 zł
  • Green curry chicken za 55 zł
  • Bulion z xiao long bao za 53 zł
    Bogatą kartę alkoholi, m.in. wina, koktajle, piwa, rum, koniak, szampany

Restauracja & Cocktail Bar Paradiso znajduje się przy ul. Żelaznej 51/53, na terenie zrewitalizowanej Fabryki Norblina.

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wika
Wnętrze bardzo ładne :) Ale sama wolę zamówić sobie coś do domu przez roomservice, jakoś nie za bardzo lubię jeść na mieście
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto