Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Festiwal „Scena w budowie”. Rozkład wydarzeń na dziś i jutro

Festiwal „Scena w budowie”. Rozkład wydarzeń na dziś i jutro

Maciej Kot przedłużył umowę sponsorską z EC Będzin SA

Maciej Kot przedłużył umowę sponsorską z EC Będzin SA

Polecamy

Czym jest związek kohabitacyjny? Zobacz, co go charakteryzuje

Czym jest związek kohabitacyjny? Zobacz, co go charakteryzuje

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Jak naprawić migający ekran w laptopie? Zobacz, co może być przyczyną

Jak naprawić migający ekran w laptopie? Zobacz, co może być przyczyną