Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

9 lutego obchodzimy dzień pizzy. Mieszkańcy Warszawy wybrali najlepsze pizzerie w mieście. TOP 8 lokali z pyszną pizzą

Redakcja
Najwięcej głosów czytelników zdobył lokal Sipizza na Bielanach. Stali bywalcy zachwalają dobór składników, ciekawe kompozycje, oryginalny przepis na ciasto i fajną atmosferę panującą w lokalu. 

Sipizza, ul. Magiera 12A
Najwięcej głosów czytelników zdobył lokal Sipizza na Bielanach. Stali bywalcy zachwalają dobór składników, ciekawe kompozycje, oryginalny przepis na ciasto i fajną atmosferę panującą w lokalu. Sipizza, ul. Magiera 12A FB Sipizza
9 lutego obchodzimy dzień pizzy. Gdzie jest najlepsza pizza w Warszawie? Gdzie znajduje się najlepsza pizza? Które ciasto jest idealne? O to zapytaliśmy naszych czytelników i na podstawie ich głosów stworzyliśmy zestawienie najlepszych pizzerii w Warszawie. Jest w czym wybierać, bo kuchnia włoska, a w szczególności pizza, jest bardzo lubiana i popularna w stolicy, więc rekomendacji od naszych czytelników pojawiło się sporo.

Pizza to przysmak, który uwielbiają prawie wszyscy. Danie to doczekało się nawet swojego święta - 9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Pizza swój początek miała w Grecji. Mieszkańcy tego państwa przygotowywali płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i dodatkiem ziół. Rzymianie po podbiciu Grecji byli zafascynowani ich kuchnią. Zaczęli wypiekać płaskie placki u siebie. Masowe zainteresowanie pizzą nastąpiło w XVIII wieku. Sprzedawano ją na ulicach Neapolu. Tam powstała pierwsza pizzeria.

Poniżej prezentujemy zestawienie najlepszych pizzerii w Warszawie, które powstało w oparciu o głosy czytelników:

Najwięcej głosów czytelników zdobył lokal Sipizza na Bielanach. Stali bywalcy zachwalają dobór składników, ciekawe kompozycje, oryginalny przepis na ciasto i fajną atmosferę panującą w lokalu. 

Sipizza, ul. Magiera 12A

9 lutego obchodzimy dzień pizzy. Mieszkańcy Warszawy wybrali...

W 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy: alla mastunicola (z serem i bazylią), marinara (z pomidorami) – te dwa rodzaje były już dobrze znane – oraz nową wersję: z mozzarellą. Ta trzecia pizza najbardziej przypadła do gustu królowej. Według legendy to od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest ''margeritą''.

Istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami, którymi mogą być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, a nawet słodkie owoce i sosy.

od 12 lat
Wideo

Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto