Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Naszą kulinarną podróż po najbardziej toksycznych produktach...
fot. Pixabay

Toksyczne menu. Potrawy i produkty, które spożywamy i mogą nam zaszkodzić

Rabarbar

Naszą kulinarną podróż po najbardziej toksycznych produktach i potrawach zaczniemy od popularnego w Polsce rabarbaru. Zaskoczeni? Przecież niemal każdy miał okazję pić babciny kompot z rabarbaru lub delektować się rabarbarowym ciastem z kruszonką. Jaką więc toksyczną tajemnicę skrywa ta roślina? Otóż z rabarbaru możemy jeść tylko łodygi. Liście i korzenie zawierają bowiem kwas szczawiowy, który spożyty nawet w niewielkich ilościach powoduje nudności. „Przedawkowanie” liści rabarbaru może prowadzić do trwałego uszkodzenia wątroby i nerek (kwas szczawiowy może być przyczyną kamicy nerkowej). Zobacz też: Lubuskie Smaki: Ryba na kwaśno

Zobacz również

Nadchodzą upały, ale noce wciąż chłodne. Sprawdź prognozę pogody

Nadchodzą upały, ale noce wciąż chłodne. Sprawdź prognozę pogody

Dzień Tańca w Obornikach? Uczniowie kolejny raz zaskoczyli pięknym przygotowaniem

Dzień Tańca w Obornikach? Uczniowie kolejny raz zaskoczyli pięknym przygotowaniem

Polecamy

Millennium Docs Against Gravity 2024. Przygotowano niemal 190 filmów z całego świata

Millennium Docs Against Gravity 2024. Przygotowano niemal 190 filmów z całego świata

Warszawa jak Miami? Stolica Polski w spocie mistrza Formuły 1 Maxa Verstappena

Warszawa jak Miami? Stolica Polski w spocie mistrza Formuły 1 Maxa Verstappena

Czy można sprzedać samochód bez aktualnego przeglądu? Uwaga na pułapki

Czy można sprzedać samochód bez aktualnego przeglądu? Uwaga na pułapki