MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Torunianie lubią jeść pączki

redakcja
redakcja
Uczeń Piotr podczas wypiekania pączków w piekarni-cukierni Franciszka Pokojskiego. Fot. Marcin Łaukajtys, www.fififi.pl
Uczeń Piotr podczas wypiekania pączków w piekarni-cukierni Franciszka Pokojskiego. Fot. Marcin Łaukajtys, www.fififi.pl
Kilka ciekawostek o pączkach i tłustym czwartku. Rozmowa z cukiernikiem Adamem Pokojskim.

Tłusty czwartek to tradycyjne święto dla wszystkich, którzy kochają słodycze. Czy poza pączkami tego dnia popularne są jeszcze inne słodkie smakołyki?- Pączki w ten wyjątkowy dzień są w roli głównej jednak nie mniejszą popularnością cieszą się faworki /chruściki/, które również należą do grupy ciast pieczonych w tłuszczu. Chruściki muszą być bardzo delikatne i rozpływać się w ustach.Jakie nadzienia w pączkach są najpopularniejsze w tłusty czwartek?- Najbardziej popularne są jednak pączki z marmoladą. Marmolada może mieć smak pomarańczowy lub różany. Dla bardziej chciwych karnawałowego szaleństwa polecamy pączki z nadzieniem adwokatowym, które może wyjątkowo "poprawić" humor pączkowym łasuchom.Proszę powiedzieć (w miarę możliwośći i wiedzy) o historii pączków, skąd pochodzą, kiedy zyskały popularność?- Pączki są typowo polskim ciastem, którego zjedzenie miało oznaczać dobrobyt w życiu. Pierwotnie były to bułki nadziewane boczkiem i opiekane w smalcu. Później przybrały formę słodkich łakoci, które w niezmiennej formie przetrwały do dnia dzisiejszego. W USA mają donaty w Niemczech berlinery /pączki krótkie- szybko i krótko odpiekane /, a prawdziwe pączki są tylko w Polsce.W jakim kraju robią najlepsze pączki?- Pytanie ?! Prawdziwe i jedyne tylko w Polsce!Czy istnieje coś takiego, jak polska szkoła robienia pączków?- Najważniejsze, aby używać świeżych produktów/dobrej mąki, świeżych jaj czy drożdży, też bardzo ważnym elementem jest tłuszcz na jakim smażymy pączki musi mieć wysoką temperaturę spalania, aby nam się nie spalił bo jest to niezdrowe. Dobre składniki, stare sprawdzone receptury i brak świństw konserwujących i powiększających objętość to najważniejsze, aby pączek był smaczny i zdrowy. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto