18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa grzybowa z dorszem

Składniki, 4 porcje:

Ryba:
•	4...
fot. archiuwm

Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia [PRZEPISY]

Zupa grzybowa z dorszem Składniki, 4 porcje: Ryba: • 4 kawałki dobrej jakości filetów z ryby (np. dorsz, ale może być morszczuk i sandacz) • sól, pieprz, oliwa Grzyby: • 200 g mrożonych podgrzybków lub borowików (mogą być kurki lub rydze) • 200 g boczniaków • 3 łyżki tłuszczu (np. oliwy, masła, masła klarowanego) • 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki • szczypta soli Bulion: • 4 szklanki wody • 8 łyżek sosu sojowego • 1 szklanka sake lub białego wina (polecam sake może być nawet tańsze od białego wina i jest do kupienia w wielu sklepach z alkoholem) • 1/2 łyżeczki cukru • 3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki • 1 nieduża cebula, pokrojona na cienkie paseczki • 1 łyżeczka lub więcej do smaku pieprzu syczuańskiego • 1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki w proszku Dodatki: • szczypiorek • ugotowany ryż (np. do sushi, jest do kupienia w wielu sklepach, sprzedawany przez popularną firmę o ogólnokrajowym zasięgu) Przygotowanie: Bulion: do garnka wlać wodę, sos sojowy, sake, dodać cukier, czosnek, cebulę, pieprz syczuański, paprykę w proszku. Zagotować, gotować jeszcze przez 5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie odstawić na 10 minut. Grzyby mrożone rozmrozić, najszybciej pod ciepłą wodą. Osuszyć i pokroić na kawałki. Boczniaki opłukać, osuszyć i również pokroić. Na patelni podgrzać tłuszcz, dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Zrumienić na umiarkowanym ogniu. Dodać boczniaki i mieszając od czasu do czasu smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu. Boczniaki powinny zmięknąć i wypuścić nieco soku. Dodać grzyby mrożone, dodać szczyptę soli i smażyć, a w zasadzie dusić dalej przez około 5-7 minut aż grzyby będą miękkie. Powinny wytworzyć gęsty sos, nie smażyć się, nie rumienić, tylko dusić. Na koniec do grzybów wlać bulion i razem zagotować. Ryba: Filety z ryby rozmrozić, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ugotować na parze. Można też rybę oprószyć mąką i usmażyć na patelni na oliwie.

Zobacz również

Piknik rycerski w Skansenie cieszył się dużym zainteresowaniem. ZDJĘCIA, WIDEO

Piknik rycerski w Skansenie cieszył się dużym zainteresowaniem. ZDJĘCIA, WIDEO

Gigantyczny pożar pod Łodzią. Płonie hala magazynowa. Sytuacja nie jest opanowana!

Gigantyczny pożar pod Łodzią. Płonie hala magazynowa. Sytuacja nie jest opanowana!

Polecamy

Z nim już zawsze będziesz wiedzieć ile wypić wody. Wykorzystaj kalkulator picia wody

Z nim już zawsze będziesz wiedzieć ile wypić wody. Wykorzystaj kalkulator picia wody

Jedziesz odpocząć i pojawia się ona… Jak zapobiegać biegunce w czasie podróży?

Jedziesz odpocząć i pojawia się ona… Jak zapobiegać biegunce w czasie podróży?

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp