Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia [PRZEPISY]
Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem Składniki: - 1 kapusta włoska "z czubkiem"o śr. 25 cm - 0,5 kg mięsa mielonego (szynka) - 0,5 kg wędzonego boczku - 3 jaja - 1 duża cebula - 2 czerstwe kajzerki - sól - pieprz - 200 g ryżu - 2 liście laurowe - 1 szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa Pyszne mięsne gołąbki z dodatkiem ryżu Etapy przygotowania Przed przystąpieniem do robienia gołąbków namaczamy w wodzie czerstwe kajzerki. Ryż gotujemy na sypko (krócej niż jest to określone na opakowaniu). Jak uniknąć przedświątecznych przygotowań? Poznaj męskie wymówki [PORADNIK] Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści. Mięso oraz drobno posiekany boczek mieszamy z jajkami, odciśniętą kajzerką, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy ryż i mieszamy. Porcje mięsa z ryżem zawijamy w liść kapusty. Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem. Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem. Takie gołąbki najlepiej smakują odsmażone na niewielkiej ilości oleju.