W skrócie:
Keks to pyszne, świąteczne ciasto. Można dodać do niego ulubione suszone owoce i orzechy. By nie opadły na dno ciasta, warto pamiętać o jednym, niezawodnym triku – oprósz bakalie mąką pszenną przed dodaniem do masy. Dzięki temu owoce równo rozłożą się w cieście, a keks będzie smakował wyśmienicie. Pamiętaj także, by masło miało temperaturę pokojową. Utrzyj je z cukrem na puszystą masę.
Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy keks jest gotowy – po wbiciu patyczka w ciasto ma on być suchy. Jeśli jednak będzie oblepiony ciastem, to piecz keks jeszcze dodatkowe kilka minut.
Przepis na keks, który zawsze się udaje
czas przygotowania: ok. 20 minut + 1 godzina pieczenia
porcja na dużą, keksową blachę
poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- ok. 70 ml mleka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 460 g bakalii (żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, suszone śliwki, orzechy włoskie, migdały) + 1 łyżka mąki pszennej.
Zobacz także: Top 9 najlepszych przepisów na ciasta bez pieczenia
Jak zrobić tradycyjny keks pełen bakalii?
- Przygotuj bakalie: orzechy posiekaj, suszone śliwki pokrój w paseczki, połącz wszystkie bakalie w misce, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj.
- Do miski przesiej pół kg mąki, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Utrzyj masło z cukrem, na puszystą masę.
- Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku.
- Dodaj mleko i całą mąkę.
- Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj już łyżką.
- Przełóż keks do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę – pod koniec pieczenia, jeśli ciasto mocno się przyrumieniło, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia.
- Wystudzone posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Sprawdź także: Ciasto z masłem orzechowym na podwieczorek. Wyjątkowy przepis na apetyczny przysmak. Znakomity wypiek dla całej rodziny
Zobacz także inne przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?