Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tu po pączki Piłsudski wysyłał adiutanta. Smak do dziś robi furorę! Historia warszawskiej rodzinnej Pracowni Cukierniczej „Zagoździński”

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Cukiernia od lat cieszy się uznaniem klientów. Jak głosi historia rodzinna, po pączki Zagoździńskiego nawet marszałek Piłsudski wysyłał swojego adiutanta.
Cukiernia od lat cieszy się uznaniem klientów. Jak głosi historia rodzinna, po pączki Zagoździńskiego nawet marszałek Piłsudski wysyłał swojego adiutanta. Szymon Starnawski/Polska Press
Drożdżowe ciasto z nadzieniem – tak można zdefiniować pączka. Proste, prawda? Jednak są miejsca, gdzie te wyroby smakują wyjątkowo. Zwłaszcza w tłusty czwartek. Na mapie Warszawy można znaleźć wiele rodzinnych cukierni, ale czy wiecie, gdzie jadał marszałek Piłsudski?

Spis treści

Kiedyś ul. Wolska, dziś ul. Górczewska

Tłusty czwartek tuż, tuż. Dla jednych oznacza to domowe smażenie i szukanie idealnego przepisu na pączki, dla drugich będzie to szansa na spróbowanie smakołyków z okolicznych lokali.

Warszawska Wola kryje ciekawe zaułki, w jednym z nich znajdziecie cukiernię, której historia sięga czasów wojennych. Pracownia Cukiernicza „Zagoździński” została stworzona przez Władysława Zagoździńskiego. Pierwszy lokal powstał w 1925 roku na ul. Wolskiej.

Według historii, która krąży w rodzinie od lat, smaku słodkich przekąsek próbował tu nawet marszałek Piłsudski, który po pączki wysyłał swojego adiutanta. Przez lata firma budowała swoją renomę i uznanie klientów. Obecnie funkcjonuje przy ul. Górczewskiej 15 i prawie zawsze są tu kolejki po pyszne pączki.

To też może Cię zainteresować

- Receptura stworzona została przez mojego pradziadka, a my wkładamy w jej przygotowanie dodatkowo dużo serca. Pączki powstają z prawdziwego drożdżowego ciasta – mówi Sylwia Tomaszkiewicz z Pracowni Cukierniczej „Zagoździński”.

Miłość do pączków od pokoleń

Nad tradycją miejsca czuwa już czwarte pokolenie. Przygotowaniu pączków towarzyszy miłość do wykonywanego fachu oraz wiedza przekazana przez przodków.

Tłusty czwartek 2023 - tu kupisz pyszne pączki

W okresie tłustego czwartku sprzedaż pączków wzrasta, a cukiernia pracuje dłużej. Kolejki są długie, co stanowi najlepszą rekomendację smaku uzyskanego przy produkcji.

– W tłusty czwartek sprzedajemy zazwyczaj około 8-10 tysięcy sztuk pączków – dodaje właścicielka.

Każde ze słodkości przygotowywane jest z pieczołowitą starannością i co istotne dla smaku – smażone na smalcu. W środku każdego pączka można znaleźć jednolite domowe nadzienie – marmoladę wieloowocową.

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto