Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tutti Santi. Tak tradycyjnej pizzy nie znajdziecie nigdzie w Warszawie! [ZDJĘCIA, WIDEO]

Redakcja
Tutti Santi. Tak tradycyjnej pizzy nie znajdziecie nigdzie w Warszawie! [ZDJĘCIA, WIDEO]
Tutti Santi. Tak tradycyjnej pizzy nie znajdziecie nigdzie w Warszawie! [ZDJĘCIA, WIDEO] Fot. Przemysław Ziemichód
Otwarcie pizzerii w mieście tysiąca i jednej margherity jest ryzykownym posunięciem. Co zatem ma Tutti Santi czego nie mają konkurencyjne warszawskie “plackarnie”? Pomysł, dobry przepis, jeszcze lepsze składniki i mistrza pizzy, który łączy to w całość. Dalsza część artykułu poniżej.

Tutti Santi, choć debiutuje w Warszawie, ma już lokale w kilku miejscach w Polsce. Podaje tam tradycyjną, typowo włoską pizzę. Lokal sprowadza specjalną mąkę, drożdże i podstawowe składniki, jak dojrzewająca szynka czy grzyby, wprost z Italii. Z Italii jest też Vallerio Valle, który przygotowuje pizze we warszawskiej restauracji. Energiczny Włoch nie tylko dopracował do perfekcji swoje rzemiosło, ale także wie jak się nim bawić. Radość sprawia mu mówienie o pizzy, robienie jej, a nawet żonglowanie pszennym plackiem. Dość dobrze pasuje na “twarz” tego miejsca - trochę przekornego, trochę ekstrawaganckiego, ale wciąż przede wszystkim zakorzenionego w tradycji włoskiej kuchni.

Cienka i chrupiąca
Tutti Santi to po polsku Wszyscy Święci. To oni zdają się czuwać nad jakością wypieków jakie wychodzą z opalanego drewnem pieca, a z całą pewnością czuwają nad wystrojem restauracji przy ul. Królewskiej. Serwowana w lokalu pizza jest bardzo chrupiąca, cienka, konsystencją przypominająca focaccię i bardzo różna od choćby znanej mieszkańcom Warszawy pizzy neapolitańskiej. Składniki i sos nie zlewają się bezładnie, ani nie spadają pod ciężarem wątłego placka. Połączenia smaków grają tu naprawdę dobrze, wszystko, łącznie z grzybami zdaje się pasować do sobie, choć nie uświadczymy tu smakowych uniesień. Właściciel zapewnia, a my potwierdzamy, że wyroby spod znaku wszystkich świętych są lekkostrawne. Zawdzięczają to odpowiednio długo przygotowywanemu zakwasowi. W menu znajdziecie zarówno typowo mięsne połączenia, jak i wegetariańskie oraz wegańskie.

Zobaczcie wideo z nowej włoskiej pizzerii:

Jest i wegańska pizza
Na koniec zostawiliśmy wisienkę na torcie czyli pizzę wegańską. Nie ma na niej sera, nie mięsa, sosu śmietanowego, czy niczego, co pochodziłoby od zwierząt (no chyba, że za takie uznamy drożdże). Na placku są za to warzywa, sos pomidorowy, orzeszki pini, nadające charakterystycznego smaku całości. Pizza ta to kreacja Dominiki Wójciak, którą kojarzyć możecie z wygranej w programie Masterchef. U Wszystkich Świętych stworzyła całkowicie warzywną, a tym samym wegańską wersję popularnej potrawy, którą na co dzień wypieka Vallerio Valle ze swoją ekipą. Słowo “wegańska” nie jest tu jednak najszczęśliwszym, bo w przeciwieństwie do hipsterskich placków z serem na bazie orzechów nerkowca, Tutti Santi serwuje pizzę strawną nawet dla najbardziej zatwardziałych mięsożerców.

Wiele tego rodzaju eksperymentów w karcie u Wszystkich Świętych nie znajdziecie. Menu jest zachowawcze, ale trudno winić o to pizzerię, która stawia na tradycję, a nie innowacje w rodzaju ananasa i wegańskiego sera. Szanujemy ten wybór, bo nie każdy miałby tyle odwagi co Tutti Santi. Trudno orzec jak sieć poradzi sobie na wysyconym pizzą rynku warszawskim. Trzymamy jednak kciuki, by pomogli w tym wszyscy obecni w restauracji święci.

CZYTAJ TEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto