MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie...
fot. xiuxiu84/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe jajka

NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie Salmonellą, bakterią, która bytuje na powierzchni skorupek jaj, ale patogeny mogą przenikać także do wewnątrz jajka. Jedynym skutecznym środkiem pomagającym chronić przed zatruciem pokarmowym jest pasteryzacja jaj w gorącej wodzie o temperaturze 60 stopni Celsjusza przez 4 minuty.

Według ekspertów ze względu na podobne wartości odżywcze jaj surowych i ugotowanych na miękko lub półmiękko, lepiej spożywać te poddane obróbce cieplnej. Szczególną ostrożnością w sięganiu po surowe jajka powinny wykazać się osoby z upośledzoną odpornością, a także starsze. Również kobietom w ciąży i dzieciom nie zaleca się podawania surowych jajek.

Zobacz również

Guardiola: Bliżej mi do odejścia niż pozostania na dłużej

NOWE
Guardiola: Bliżej mi do odejścia niż pozostania na dłużej

Dachowanie auta koło Barwic. Konieczna interwencja medyczna [ZDJĘCIA]

NOWE
Dachowanie auta koło Barwic. Konieczna interwencja medyczna [ZDJĘCIA]

Polecamy

13-latka urodziła dziecko podczas wycieczki szkolnej. Policja wszczęła śledztwo

13-latka urodziła dziecko podczas wycieczki szkolnej. Policja wszczęła śledztwo

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Remonty na ul. Filtrowej i ul. Grochowskiej. Kierowców czekają utrudnienia

Remonty na ul. Filtrowej i ul. Grochowskiej. Kierowców czekają utrudnienia