reklama

Tydzień włoski w Lidlu: Wygraj kosz z produktami

Ola GlegołaZaktualizowano 
Tydzień włoski w Lidlu: Wygraj kosz z produktami
Tydzień włoski w Lidlu: Wygraj kosz z produktami Materiał prasowy
Tydzień włoski w Lidlu startuje w poniedziałek. Mamy dla was pięć koszy z pysznymi produktami z oferty. A w nich same pyszności. Między innymi sos do makaronu, ocet balsamiczny w sprayu, oliwa z oliwek w butelce ceramicznej, ryż do risotto i różne rodzaje makaronów. Poczuj smak Włoch!

Co trzeba zrobić żeby dostać jedną z nagród?

1. zarejestrować się w naszym serwisie podając swoje imię i nazwisko (tylko do wiadomości redakcji)
2. odpowiedzieć w komentarzu na pytanie:

Z włoskich produktów przygotuję... Podaj przepis na danie, które zrobisz z produktów Lidla

Kosze otrzymają autorzy 5 najciekawszych i najbardziej oryginalnych odpowiedzi. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 27 października do godz.10:00. Zgłoszenia osób niezalogowanych oraz niemających wypełnionego w całości profilu nie będą rozpatrywane.

Zapoznaj się z regulaminem konkursów w serwisie warszawa.naszemiasto.pl Kliknij tutaj!

Rząd robi poduszkę na ewentualne spowolnienie gospodarcze

Wideo

Komentarze 38

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

M
Minombre

To mój ulubiony tydzień w Lidlu, uwielbiam produkty włoskie no i oczywiście potrawy z tego regionu.
Moim popisowym daniem jest Pasta z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską, czosnkiem, śmietaną, pomidorkami koktajlowymi no i oczywiście parmezanem który jest ukoronowaniem całej potrawy. Jest to bardzo proste ale pyszne i pachnące danie:-)Smacznego.

a
astinawaw

Szpinak byl zmora z czasow przedszkola. Jednak kiedy odbylam podroz do holandii uwielbiam camelloni faszerowane podsmazonym miesem mielonym z czosnkiem i cebula oraz szpinakiem wylozone w zaroodpornym naczyniu zalane sosem pomidorowym i posypane zoltym serem jest boskie ...

j
jola

wyniki już były?

k
kasia1k

Spaghetti z orzechami

160 g makaronu spaghetti
30 g orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g ricotty
30 g bułki tartej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka startego parmezanu
zielona pietruszka

Nastawić wodę na makaron i gotować w/g przepisu. Czosnek pokroić drobno i podsmażyć lekko na oliwie, nie przypalić. Dodać bułkę tartą i drobno pokrojone orzechy. Chwilę podsmażyć i dodać ricottę. Dokładnie mieszać na wolnym ogniu, dodając do sosu wodę (kilka łyżek) z gotującego się makaronu, aby w ten sposób otrzymać odpowiednią konsystencję i rozpuścić ricottę. Przygotowanie sosu trwa tyle czasu, ile gotuje się makaron (ok. 8 min). Ugotowane spaghetti (nie wylewać wody) odcedzić i dodać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli danie wydaje nam się zbyt gęste i suche należy dodać do niego trochę gorącej wody z makaronu. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem i zieloną pietruszką.

g
gosia

Przygotuję przepyszne danie.Co potrzeba?
*kosz włoskich produktów z Lidla
*pomagająca,potrafiąca gotować mama :)
*dwie godziny wolnego czasu
*trochę cierpliwości
*trochę wytrwałości i chęci
Gotowe!

d
dominika2103

Jesienne cannelloni z podgrzybkami

Paczka makaronu cannelloni
3 cebule
1 kg podgrzybków
wywar rosołu
3 szklanki mleka
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
parmezan w kawałku
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
zielona pietruszka

Grzyby i cebulę pokroić w kostkę, cebulę zeszklić i dodać do niej grzyby podlać rosołem i dusić do miękkości, następnie pozwolić,by woda i rosół odparowały.
W osobnym garnku rozpuścić 4 łyżki masła i dodać 4 łyżki mąki pszennej ciągle mieszając-zalać 3 szklankami mleka mleka i zetrzeć około 250 gram parmezanu na drobnych oczkach oraz wrzucić skórkę parmezanu i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje, ser się rozpuści. Doprawić solą,pieprzem i gałką.
Do osolonej, wrzącej wody wrzucić makaron i dodać łyżkę oleju,by makaron się nie posklejał. Rurki powinny być aldente. Wyjąć i pozwolić ostygnąć.
Faszerować rurki farszem z grzybów i układać po 3 sztuki w płaskich, podłużnych, niskich naczyniach i zalać sosem. Posypać tartym parmezanem i sprószyć siekaną zieloną pietruszką.
Piec w temperaturze 180 stopni 15-20 minut aż ser się przyrumieni.

d
dominika2103

Jesienne cannelloni z podgrzybkami

Paczka makaronu cannelloni
3 cebule
1 kg podgrzybków
wywar rosołu
3 szklanki mleka
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
parmezan w kawałku
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
zielona pietruszka

Grzyby i cebulę pokroić w kostkę, cebulę zeszklić i dodać do niej grzyby podlać rosołem i dusić do miękkości, następnie pozwolić,by woda i rosół odparowały.
W osobnym garnku rozpuścić 4 łyżki masła i dodać 4 łyżki mąki pszennej ciągle mieszając-zalać 3 szklankami mleka mleka i zetrzeć około 250 gram parmezanu na drobnych oczkach oraz wrzucić skórkę parmezanu i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje, ser się rozpuści. Doprawić solą,pieprzem i gałką.
Do osolonej, wrzącej wody wrzucić makaron i dodać łyżkę oleju,by makaron się nie posklejał. Rurki powinny być aldente. Wyjąć i pozwolić ostygnąć.
Faszerować rurki farszem z grzybów i układać po 3 sztuki w płaskich, podłużnych, niskich naczyniach i zalać sosem. Posypać tartym parmezanem i sprószyć siekaną zieloną pietruszką.
Piec w temperaturze 180 stopni 15-20 minut aż ser się przyrumieni.

i
ineczka
Siąpi, wieje a my przychodzimy do domu i mamy włoską ucztę
Przepis na danie główne Lasagne:
500 g mięsa mielonego – mięso z łopatki wieprzowej ( świeża porcja ) promocja w Lidlu 4.99 za 500g
2 cebule - ryneczek Lidla
2 ząbki czosnku – ryneczek Lidla
puszka pomidorów Italiamo – Polpa do pomodoro con basilico 2.99
sos beszamelowy
Lasagne Italiamo = makaron lazania 5.99
ser żółty – ser Provolone dolce ser podpuszczkowy , doskonały samodzielnie jako smakołyk albo dodatek do dań i wtedy nadaje im prawdziwie włoski smak
przyprawy: sól, pieprz, zioła
Po zaspokojeniu zmysłów i głodu czas na mały deser czyli kawka Caffe Tradizionale ( w Lidlu w świetnej cenie 32,99 za 1 kg ) a do kawki albo biszkopty Italiamo Savoiardi ( 5,99) albo Tiramisu ala fragola ( tiramisu truskawkowe 5,55) A kiedy wieczorem zechce nam się jeszcze co nieco przekąsić to wystarczy „zaaplikować „ sobie sałatę we włoskim stylu – gotowa mieszanka sałat skropiona Sosem balsamicznym z dodatkiem soku truskawkowego lub pomarańczowego( 8,99 za butelkę ), dorzucamy Antipasti Italiamo (9,99zł) czyli mieszankę śródziemnomorskich przekąsek i już wspaniała kolacja gotowa a dla większych żarłoków możliwość pogryzania paluszków Grissini ( 4,99 ) i tak to Lidl pozwolił nam poczuć włoski smak i klimat bez wychodzenia z domu i na pewno wyjdzie nam taniej niż bilet do słonecznej Italii :)
r
rabarbar

A ja wykorzystując Włoski Tydzień w Lidlu przygotuję:

WŁOSKIE SŁONE CIASTO ZE SZPINAKIEM I RUKOLĄ w roli głównej :)
Potrzebujemy:
3 łyżki oliwy
45 dag mąki
1 dag drożdży suszonych
30 dag szpinaku
10 dag rukoli
25 dag mozzarelli
15 dkg parmezanu
15 dag suszonych pomidorów
pęczek bazylii
sól
pieprz

Teraz przyrządzamy:
Tortownicę (śr. ok. 25 cm) smarujemy oliwą. Mąkę mieszamy z drożdżami, oliwą i 300 ml ciepłej wody, zagniatamy ok. 10 min. Ciasto nacieramy oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godz. Szpinak i rukolę kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy ze sobą, dodajemy pokrojoną mozzarellę i starty parmezan, suszone pomidory, bazylię, sól i pieprz. Ciasto rozpłaszczamy i zagniatamy przez 3 min, dzielimy na 2 nierówne części. Większą rozwałkowujemy, tworząc okrąg nieco szerszy od podstawy formy i wykładamy dno i boki tortownicy. Rozprowadzamy na niej masę szpinakowo - rukolową. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrąg wielkości dna formy, krawędzie smarujemy odrobiną wody i przykrywamy nim nadzienie. Szczelnie zagniatamy brzegi. Delikatnie uciskamy ciasto palcami, aby zrobić wgłębienia i smarujemy oliwą. Posypujemy solą i pieczemy 30 min w temp. 200°C, aż ciasto wyrośnie i stanie się rumiane i kruche. Po upieczeniu pozostawiamy na 10 min i podajemy, krojąc jak tort.

Mogę zapewnić że ciasto jest pyszne i pożywne. Życzę smacznego :)

c
casablanca12

Canelloni ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym
Farsz: 10 canelloni, 600 g liści szpinaku, 3 ząbki czosnku, 250 g sera typu feta, starta gałka muszkatołowa1 łyżka śmietany, sól, 3 łyżki oliwy.
Żólty ser o posypania
Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 500 ml mleka, 1 łyżeczka kucharka, szczypta gałki muszkatołowej.
Wykonanie: Szpinak wrzucić o wrzącej wody i gotować 5 minut. Następnie go posiekać. Ząbki czosnku pdgrzać na patelni z doatkie oliwy z oliwek. Dodać szpinak, śietanę gałkę muszkotołową i pokruszoną fetę. W naczyniu żaroopornym wysmarowanym oliwą z oliwek, ułożyć canelloni napełnione farszem. Zrobić sos beszamelowy i polać nim całość potrawy. Posypać żółtym serem i zapiekać w 180st.C około 10 minut.

B
Bananan

Makaron w wersji HOT HOT
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryczki chili
1 łyżeczka startego imbiru
5 łyżek śmietanki
sól do smaku
35 dag makaronu tagliatelle lub fettucine
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy starty czosnek, posiekane chilli i imbir. Dodajemy śmietankę, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Gotujemy makaron i mieszamy z sosem.
Rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową.

g
go87

Spaghetti all’Amatriciana
300 g spaghetti
2–3 łyżki oliwy
1/2 lampki białego wina
350 g pomidorów z puszki
80 g sera pecorino
100 g guanciale / boczku
1 chili
pieprz
Boczek podsmażamy na oliwie i chilli, dolewamy wino. Dodajemy pomidory i smażymy razem. Dodajemy starty ser i odcedzony makaron. Chwilę podsmażamy wszystkie składniki razem i przekładamy na talerze.
Voilà

e
ejwa

bezgranicznie ufając Lidlowi, obiad przygotuję według ich rekomendacji, czyli:

- na początek PRZYSTAWKA Tarta z gruszką i gorgonzolą (http://kuchnialidla.pl/product/Tarta-z-gruszka-i-gorgonzola)
- na PIERWSZE DANIE: Pieczona mozzarella w prosciutto z sosem pomidorowym (http://kuchnialidla.pl/product/pieczona-mozzarella-w-prosciutto-z-sosem-pomidorowym)
- na DRUGIE DANIE dla wciąż głodnych Makaron tagliatelle z łososiem i szpinakiem (http://kuchnialidla.pl/product/makaron-tagliatelle-z-lososiem-i-szpinakiem)
- na koniec oczywiście DESER: Italiamo Tiramisu alla fragola lub Italiamo Panna Cotta al Caramello, do tego kawa Caffe Tradizionale i toskańskie ciasteczka Italiamo Contuccini Chocolate i Contuccini Almond.

Zapraszam na obiad :)

j
janek1980

Jako rodowity Włoch proponuję szybki i smaczny przepis.
Składniki:
- 1 opakowanie tagliolini al nero di seppia italiamo
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wina białego
- 4-5 łyżki oliwy z oliwek
- papryczka chili (fakultatywnie, mielona lub w kawalkach)
- 1 słoik małych małży lub 1 opakowanie muli
- natka pietruszki
- sól (wg uznania)
Na patelni na gorącej oliwie podsmażyć małże z czosnkiem. Dodać papryczki chili, jeśli chce się bardziej ostrego dania. Dodać odrobinę soli i wino i zredukować je do połowy objętości.
We wrzącej solonej wodzie gotować przez 2 minuty tagliolini, zeby były al dente. Odsączyć i podsmażyć przez ok. 1 minucie na patelni z jej zawartością, dodając pietruszkę.
Podać i buon appetito!

z
zabanka

A mnie się marzą tagliatele verde - zielone tagliatele.
Potrzebujemy makaron tagliatele, cebulę pociętą w piórka, cukinię - z tych cienkich - obieraczką do warzyw ścinamy z niej wzdłuż cienkie długie plasterki, łosoś wędzony, śmietanka 30%, musztarda z całymi ziarnami gorczycy, orzeszki pinni, oliwa, sól, pieprz.
Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu prużymy orzeszki pinni (można zastąpić ziarnami słonecznika) - delikatnie żeby się nie przypaliły. Odkładamy na bok. Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, dodajemy plasterki cukinii, chwilę mieszamy, przykrywamy żeby nieco straciła z surowizny. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy nieco musztardy, sól i pieprz (w smaku). Trochę podgrzewamy, żeby zaczęło gęstnieć. Dodajemy ugotowany uprzednio makaron tagliatele. Wszystko delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerze, dodajemy pokrojonego drobniej wędzonego łososia i posypujemy orzeszkami pinni (słonecznikiem). Smacznego :)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3