Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Sekret idealnego grilla? Wystarczą 4 sekundy...
Materiał informacyjny

Sekret idealnego grilla? Wystarczą 4 sekundy...

Wspominali Marię Kozłową z Machowa, lasowiaczkę z krwi i kości [ZDJĘCIA]

Wspominali Marię Kozłową z Machowa, lasowiaczkę z krwi i kości [ZDJĘCIA]

Polecamy

Należy obniżyć wiek wyborczy? Ekspert przedstawia zalety i wady takiego rozwiązania

Należy obniżyć wiek wyborczy? Ekspert przedstawia zalety i wady takiego rozwiązania

Jak na spacer, to tylko tam! Nie do wiary, że taka perełka mieści się w Polsce

Jak na spacer, to tylko tam! Nie do wiary, że taka perełka mieści się w Polsce

Rodzicu, zrezygnuj z baniek mydlanych! Są groźne dla twojego dziecka

Rodzicu, zrezygnuj z baniek mydlanych! Są groźne dla twojego dziecka