Marnowanie żywności jest ważnym i globalnym problemem. Z danych Banku Żywności wynika, że w Polsce wśród najczęściej marnowanych produktów są: pieczywo, wędliny, owoce, warzywa oraz nabiał.
Jak to się dzieje, że te produkty trafiają najczęściej do kosza?
Głównym powodem marnowania jedzenia jest często brak wiedzy na temat jak planować i dobrze robić zakupy, jak czytać etykiety czy prawidłowo przechowywać produkty spożywcze.
O tym jak z szacunkiem traktować jedzenie i przy okazji tworzyć kulinarne arcydzieła mówił w Centrum Produktu Lokalnego.
Spotkanie i warsztaty prowadził Kamil Klekowski, mistrz w zawodzie kucharz, aktywny zawodowo szef kuchni. Gotowanie to jego pasja, którą lubi się dzielić z innymi. Poprzez pokazy kulinarne, warsztaty gastronomiczne, eventy, live-cooking oraz prelekcje pokazuje jak można wykorzystywać regionalne produkty oraz dlaczego warto po nie sięgać.
W Nysie uczestnicy warsztatów poznali ideę zero waste oraz fakty i mity na temat gotowania bez resztek.
Wszyscy uczestnicy zajęć otrzymali też certyfikaty.
Przy okazji wydarzenia w Centrum Produktu odbył się także pokaż ginących zawodów.
Warsztaty odbyły się w ramach operacji pn.” Wpływ Produktów Lokalnych na rozwój obszarów wiejskich”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?