reklama

W Wilanowie rekonstruują stare przepisy kucharskie

Jakub Baliński
Stare przepisy kucharskie w Wilanowie są na topie Mariusz Kapala
Szczupak na słodko czy może kapłon z szafranem? Takimi daniami zajadał się król Jan III Sobieski. Teraz każdy w zaciszu własnej kuchni może gotować niczym Stanisław Czerniecki, kuchmistrz i autor najstarszej polskiej książki kucharskiej wydanej w 1682 roku.

Pasjonaci, którzy starają się odtworzyć dawne przepisy kulinarne, prężnie działają w Wilanowie. – W naszym muzeum kultywujemy pamięć o życiu i obyczajach w dawnej Polsce. A jednym z jego bardzo istotnych elementów było jedzenie – mówi Elżbieta Grygiel z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Muzeum wraz z ośrodkami uniwersyteckimi, badaczami historii i kucharzami rekonstruuje przepisy na potrawy, które jedzono w XVII wieku.
Pierwszym owocem ich wspólnej pracy było nowe wydanie „Compendium Ferculorum”, czyli pierwszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku, autorstwa kuchmistrza rodu książąt Lubomirskich na Wiśniczu Stanisława Czernieckiego.

Stare przepisy kucharskie z Wilanowa

– Dzieło dzieli się na trzy części i zawiera sto przepisów na dania mięsne, sto na dania rybne oraz sto na dania mleczne i mączne – wyjaśnia Grygiel. Potrawy, jakimi raczył się król Jan III Sobieski, różniły się od tego, co jemy obecnie. – W przepisach wielkie znaczenie miały przyprawy, takie jak pieprz, rodzynki, imbir, szafran czy gałka muszkatołowa. Kuchmistrz starał się nimi nie tylko wzmocnić smak produktów, ale także zmienić ich wygląd – tłumaczy Grygiel i dodaje: Danie nie tylko musiało być smaczne, miało też pięknie wyglądać, a wydawanie uczt było spektaklem. – Istotną część jadłospisu króla stanowił drób – w szczególności kapłony, czyli kastrowane koguty, dziczyzna oraz ryby. Mniej ceniono wieprzowinę – wymienia Grygiel.

Restauracja na Starościńskiej. "Kawałyk" oficjalnie otwarty! [FOTO,WIDEO]

Często korzystano ze składników, których użycie dzisiaj wzbudziłoby zdziwienie. Takim przykładem jest bulwa topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego. W XVII wieku była powszechna niczym dzisiaj ziemniaki, potem zapomniana, a obecnie znów wraca do jadłospisów.

Przepisy Czernieckiego nie kierują kucharzy krok po kroku, jak przygotować potrawę. Czerniecki nie podawał konkretnych wag i miar składników, których używał. – Jego przepisy dają duże pole do interpretacji oraz pozwalają na eksperymenty – wyjaśnia Grygiel i dodaje: – Dlatego też przygotowaliśmy publikację zawierającą wybór przepisów z „Compendium Ferculorum”, opatrzonych opisem przygotowania potrawy odpowiadającym współczesnym standardom i produktom.

Restauracje w Wilanowie: Zobacz, gdzie dobrze zjesz! [PRZEGLĄD]

Muzeum nie ogranicza się w rekonstrukcji przepisów tylko do działalności wydawniczej. – Organizujemy prezentacje kulinarne czy warsztaty, podczas których można skosztować dań z przepisów Czarnieckiego – tłumaczy Grygiel. – Myślimy o stworzeniu pałacowej restauracji z takimi daniami, ale to na razie dość odległa perspektywa. Staramy się, by w menu okolicznych restauracji pojawiały się staropolskie potrawy opatrzone naszym certyfikatem – zaznacza Grygiel.

Książki o XVII-wiecznej kuchni można kupić w księgarni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

MuzoTok: Zuza Jabłońska

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3