- Jestem bardzo szczęśliwy z powodu przyznania mi dziś gwiazdki Michelin. To wyraz uznania dla sposobu prowadzenia lokalu - mówi Wojciech Adamo, uznawany za jednego z najwybitniejszych kucharzy w Polsce szef restauracji Atelier Amaro.
Przyznanie gwiazdki oznacza, że w prestiżowym przewodniku gastronomicznych po krajach całego świata firmy Michelin restauracja została uznana za "godną uwagi". Można dostać jeszcze dwie gwiazdki ("warto odwiedzić") i trzy ("zobacz koniecznie"). Świadczy to o wysokiej jakości potraw, oryginalnym menu i bardzo dobrej obsłudze.
Atelier w poprzednim roku dostała już wyróżnienie przewodnika Michelin w formie Wschodzącej Gwiazdki, co oznaczało szansę na przyznanie w przyszłości standardowej gwiazdki. Jak się dziś przekonaliśmy, udało się.
- Serwujemy potrawy na podstawie specjalnie opracowanego przeze mnie kalendarza mówi Wojciech Adamo. - Jest w nim podział na pory roku i 52 tygodnie. W każdym oferujemy inne dania, a pod koniec września mamy aż 520 produktów, z których komponujemy potrawy. Opierają się one tylko na polskich składnikach - dodaje.
W ten sposób w lokalu powstają unikatowe potrawy, nieznane w żadnym innym miejscu. Atelier Amaro to nowy koncept restauracji, łączącej elementy pracowni kulinarnej i autorskiej wizji gastronomicznej. W dodatku jest jedynym warszawskim lokalem i drugim w Polsce, który dostał rekomendację organizacji Slow Food Polska.
Zerknij na najchętniej czytane materiały | |||
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Koncerty w Warszawie | Aero 2: darmowy internet | Polska - Ukraina | Nowa warszawa |
Polska oszalała na punkcie morsowania!