Warszawski Festiwal Piwa 2015. "Liczy się przede wszystkim jakość" [ZDJĘCIA]

Piotr Wróblewski
Warszawski Festiwal Piwa 2015. Przyszedł czas na trunki rzemieślnicze [ZDJĘCIA] Szymon Starnawski
Trwa piwna rewolucja. Coraz częściej wybieramy regionalny trunek ważony przez zapaleńców, niż koncernowy produkt. Podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa możemy spróbować napojów o aromacie dżemu truskawkowego czy świątecznych potraw.

Warszawski Festiwal Piwa zaczął się w czwartek 15 października na stadionie Legii. Tym razem trunek, którym zazwyczaj raczą się kibice stołecznego klubu został wyparty przez regionalne browary rzemieślnicze. Dla wszystkich gości nie ważna jest cena półlitrowej butelki. Liczy się zawartość chmielu, aromat oraz przede wszystkim niepowtarzalny smak.

Jeżeli do tej pory nie próbowaliście piwa rzemieślniczego, zapewne zastanawiacie się czym – poza ceną – różni się ono od koncernowego. - Podstawową różnicą jest przyłożenie dużej wagi do jakości. Piwo w browarze rzemieślniczym warzy się od 3 tygodni do kilku miesięcy, a wielkim koncernom zajmuje to czasem tylko tydzień - tłumaczy Norbert Lasota z browaru Jan Olbracht. - Inny jest aromat, smak i goryczka. My do swojego piwa dodajemy chmiel, a koncerny praktycznie tego nie robią - wyjaśnia.

Przechodząc pomiędzy kolejnymi stanowiskami słyszymy dyskusje o konkretnych składnikach wyczuwalnych w trunku, o odpowiedniej barwie, stężeniu chmielu. Jeden z uczestników wyjaśnia nam jaki zestaw wybrać, jeżeli będziemy chcieli po raz pierwszy uwarzyć swoje piwo. On tak zaczynał, teraz ma już swój własny browar. - Piwo powstaje w naszym własnym browarze, w Żyrardowie. Stworzyliśmy go według autorskiego projektu i produkujemy mniej więcej 2,2 tys. litrów piwa jednorazowo, 4-5 warek miesięcznie – tłumaczy Szymon Milczarek z Beer Bros. Niektóre firmy zapraszają też mniejszych producentów. Wynajmują im swoje browary i dbają, żeby procedura była realizowana. Staranność podczas procesu produkcji jest bardzo ważna. Słyszeliśmy nie jedną historię o piwie, które miało być gotowe na festiwal, ale za krótko leżakowało. W tym momencie nie ma mowy o przyspieszeniu procesu produkcji. Liczy się przede wszystkim jakość.

Źródło: naszemiasto.pl

Spacerując po alejce, wśród najlepszych rodzimych piw rzemieślniczych, natknęliśmy się na Browar Gościszewo, który jest pierwszym w kraju minibrowarem. - Wybudowaliśmy go w 1990 roku. Pierwsza warka powstała rok później - wyjaśnia właściciel, Stanisław Czarnecki. - Ostatnio nastąpiła zmiana mentalności naszych potencjalnych klientów. Teraz szuka się piw niekoncernowych. One powstają według innych zasad i procedur. Są droższe, ale za tym idzie jakość. My sprowadzamy surowce z całego świata. Stosujemy chmiele polskie, niemieckie i australijskie. To jest doceniane przez klienta - dodaje właściciel browaru, który sam zaczynał jako piwowar. Teraz jego obowiązki przejął syn Krystian. - Piwo jest takim produktem, że tylko wyobraźnia piwowara ogranicza możliwe rozwiązania - tłumaczy piwowar, Krystian Czarnecki. - My używamy skórki pomarańczy w piwie pszenicznym, lager chmielimy świeżą szyszką chmielową, a do piwa świątecznego dodajemy cynamon, kolendrę i gałkę muszkatołową - dodaje.

Nietypowe rozwiązania są domeną także innych piwowarów, którzy krążą koło stanowisk ze złocistym trunkiem w ręku. - Mamy cztery piwa, są to: Pierwsza Prosta, lager chmielony amerykańskimi chmielami, Gentelmenel z 43 chmielami, 3 drożdżami i 10 słodami oraz nowości, które po raz pierwszy pokazaliśmy na festiwalu: Fenegryka, czyli piwo z kozieradką oraz Hippie IPA o aromacie dżemu truskawkowego - opowiada Szymon Milczarek z Beer Bros.

Wszyscy przedstawiciele browarów są zgodni. Sprzedaż rośnie z roku na rok. Zapanowała prawdziwa moda na piwa rzemieślnicze. Jeżeli chcecie spróbować trunków, które są warzone z pasją, warto wybrać się na Warszawski Festiwal Piwa. Wydarzenie trwa na stadionie Legii do soboty 17 października. Bilety wstępu kosztują 10 zł za jednodniowe wejście. Cena półlitrowego piwa zaczyna się od 10 zł, a kończy na 20 zł. Wszystko w zależności od konkretnego gatunku, rodzaju i smaku.


Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres patronaty@naszemiasto.pl
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres projektyspecjalne@naszemiasto.pl

Wideo

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

d
domos

dopiero wkręciłem się w piwną rewolucję i dopiero to zobaczyłem :(((( ach, doctorze brew, wybacz mi, że cię wtedy nie piłem :(

P
Pikus

No właśnie. Podoba mi się na takich festiwalach, ale to, że są to imprezy biletowane trochę mnie uwiera, a jeszcze bardziej uwierają mnie ceny prezentowanych piw - sporo wyższe niż na co dzień. To to jest święto piwa, czy okazja do zdzierstwa?? A tak przy okazji - czy tam na WFP będą same crafty, czy fajne browarki lokalne i regionalne (jak Pilsweizer, Browar na Jurze, 100 mostów itp.) też?

P
PL

Piwo jest warzone, nie ważone.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3