Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warszawski Festiwal Piwa 2016. Spróbujemy rzemieślniczych trunków najwyższej jakości [PROGRAM]

Redakcja
Warszawski Festiwal Piwa 2016. Ponad 40 browarów i aż 400 piw na stadionie Legii
Warszawski Festiwal Piwa 2016. Ponad 40 browarów i aż 400 piw na stadionie Legii Szymon Starnawski
Jedno z najważniejszych wydarzeń dla browarów rzemieślniczych i fanów złocistego napoju odbędzie się 7-9 kwietnia na stadionie Legii. Warszawski Festiwal Piwa powraca z setkami różnych rodzajów chmielowego płynu.

ZOBACZ:

- W Polsce trwa piwna rewolucja. W przeciągu roku swoje premiery miały aż 1164 nowe piwa - tłumaczy Paweł Leszczyński jeden ze współorganizatorów festiwalu. Dużą część z nich będzie można posmakować między 7 a 9 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwnego, jednej z najważniejszych imprez dla browarów rzemieślniczych. Organizatorzy zaprosili już ponad 40 browarów z całego kraju i liczą, że w sumie do spróbowania będzie aż 400 różnych smaków chmielowego przysmaku. - Będzie to największy w Polsce festiwal piwa rzemieślniczego. Nie zapraszamy nawet żadnego średniej wielkości browaru czy regionalnego. Skupiamy się tylko na browarach rzemieślniczych. Najnowszym trendem, który zaprezentujemy będą piwa z beczek. Będzie 40-50 piw leżakowanych w beczkach - dodaje Paweł Leszczyński.

Impreza po raz kolejny odbywa się w strefie VIP stadionu Legii Warszawa przy ul. Łazienkowskiej. Na miejscu będziemy mogli spróbować najciekawszych piwnych propozycji, wziąć udział w warsztatach i spotkaniach, a nawet przynieść własny trunek na Warszawski Konkurs Piw Domowych. Napojom towarzyszyć będzie jedzenie, dlatego przed wejściem na trybunę rozstawione będą foodtrucki. - Na festiwal przyjeżdża Greg Koch, który jest jednym inicjatorów piwnej rewolucji w USA. Miał także duży wpływ na to, co się działo w Polsce. Jego działania zainspirowały nas do stworzenia filmiku: „Jestem Piwowarem Domowym”. Większość osób tam pokazanych ma już swoje własne browary - tłumaczy Paweł Leszczyński. Poza tym praktycznie każdy z browarów, który otwiera swoje stanowisko na festiwalu przygotowuje dodatkowe atrakcje: premiery piwne, konkursy czy spotkania.

Kwietniowe wydarzenie będzie czwartą edycją festiwalu. Pierwsza odbyła się w październiku 2014. Wtedy, jeszcze w hali przy ul. Domaniewskiej pojawiło się 200 rodzajów piw i ponad 7 tysięcy osób spragnionych złocistego trunku. Jako, że ledwo mieścili się w hali, imprezę przeniesiono na stadion. W kolejnych edycjach pojawiało się tam kilkanaście tysięcy fanów browarów rzemieślniczych. Dlaczego warto się tam wybrać? - To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników piwa i osób, które dopiero chciałyby poznać ten świat - tłumaczą organizatorzy i dodają: - Podczas festiwalu panuje niepowtarzalna, przyjacielska atmosfera i klimat, który ciężko porównać z jakimkolwiek innym wydarzeniem.

Warszawski Festiwal Piwa, program

Czwartek, 7 kwietnia
-16:00, scena główna, Poznaj piwowara (wykład),
-17:00, sala Skybox, Ach! Gdybym tak zaczynał od nowa… Garść rad dla początkujących piwowarów (wykład dodatkowo płatny, obowiązują zapisy),
-17:00, sala warsztatowa 1, Polskie cydry rzemieślnicze (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
-17:15, scena główna, Docenta raport z craftowego rynku (wykład),
-17:00-18:00, sala warsztatowa 2, Degustacja piw premium na poziomie podstawowym (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
-18:15-19:15, sala warsztatowa 2, Degustacja piw premium na poziomie podstawowym (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
-18:15, scena główna, Poznaj piwowara (wykład),
- 18:30, sala Skybox, Jakieś jasne, proszę. Praktyczny przewodnik dla serwujących piwo (wykład dodatkowo płatny, obowiązują zapisy),
-19:30-20:30, sala warsztatowa 2, Degustacja piw premium na poziomie zaawansowanym (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
-20:30, scena główna, Piwo i drewno (wykład)

Piątek, 8 kwietnia
-15:00, scena główna, Piwo w restauracjach wczoraj i dziś (wykład)
-15:50, scena główna, Poznaj piwowara (wykład)
-16:00, sala warsztatowa 1, FlavorActiV sensory panel for beginners and cider – degustacja w języku angielskim (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
-16:30, sala Skybox, Warsztaty dla piwowarów domowych (wstęp dodatkowo płatny),
-16:50, scena główna, Czy piwny bloger powinien znać się na sensoryce i warzeniu piwa? (wykład)
-17:00-18:00, sala warsztatowa 2, Degustacja piw premium na poziomie podstawowym (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
-18:00, scena główna, Nie palcie browarów, zakładajcie własne! (wykład)
-18:00, sala warsztatowa 1, FlavorActiv sensory panel for beer judges – degustacja w języku angielskim (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
-18:15-19:15, sala warsztatowa 2, Degustacja piw premium na poziomie podstawowym
(degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
-18:30 sala Skybox, Lubię dymić. Sztuka tworzenia piw wędzonych (wykład dodatkowo płatny)
-18:50, scena główna, Poznaj piwowara (wykład)
-19:30-20:30, sala warsztatowa 2, Degustacja piw premium na poziomie zaawansowanym (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
-20:00, murawa Miejskiego Stadionu Legii Warszawa, Rozdanie nagród Warszawskiego Konkursu Piw Domowych (wykład)
-20:55, scena główna, Poznaj piwowara (wykład)

Sobota, 9 kwietnia
12:30, sala Skybox, Piwowarstwo domowe w wersji barrel aged (wykład dodatkowo płatny)
14:00, sala Skybox, Piwa dzikie: teoria vs praktyka (wykład dodatkowo płatny)
15:00, murawa Miejskiego Stadionu Legii Warszawa, Greg Koch’s welcoming speech for the festival guests (wykład)
15:20, scena główna, Od ziarna do piwa (wykład)
15:30, sala Skybox, Największe wątpliwości w piwowarstwie domowym – panel dyskusyjny (wykład dodatkowo płatny)
15:45-16:45, sala warsztatowa 2, Degustacja piw premium na poziomie podstawowym (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
16:10, scena główna, Jak zostać piwowarem i nie zwariować? (wykład)
17:00, scena główna, Mity Piwne (wykład)
17:00-18:00, sala warsztatowa 2, Degustacja piw premium na poziomie podstawowym (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
18:00, scena główna, What Europe and Poland could learn form the American Craft Beer Revolution? – panel dyskusyjny
18:15-19:15, sala warsztatowa 2, Degustacja piw premium na poziomie podstawowym (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),
19:15, scena główna, Poznaj wystawcę (wykład)
19:30-20:30, sala warsztatowa 2, Degustacja piw premium na poziomie zaawansowanym (degustacja dodatkowo płatna, obowiązują zapisy),

Warszawski Festiwal Piwa
7-9 kwietnia
Stadion Legii
Wstęp: 10 zł, karnet 20 zł, bilety na wykłady i degustacje od 25 do 70 zł.

Źródło: naszemiasto.pl


Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto