Warszawskie przysmaki nie tylko na Wielkanoc

Redakcja
PIOTR KRZYZANOWSKI/POLSKAPRESSE
Udostępnij:
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co oznacza, że przy stole spędzimy dużo więcej czasu niż zwykle. Dlatego chcielibyśmy przedstawić Państwu kilka przepisów na proste, ale smaczne potrawy, które będą miłym urozmaiceniem świątecznego menu. Potrawy niekoniecznie wielkanocne, ale na pewno warszawskie.

Przy okazji przypominamy o naszym konkursie kulinarnym. Wysyłając nam przepis na typowo warszawską potrawę, mają Państwo szansę wygrać są bony o wartości 400 zł, zdobyć statusu jurora w konkursie na wybór najlepszej restauracji w mieście i otrzymać zaproszenie na galę „Warszawa od Kuchni”. To akcja, której celem jest zarekomendowanie najlepszych stołecznych lokali gastronomicznych. Serdecznie zapraszamy do udziału!

Czytaj także: Potrawy na Wielkanoc. Zobacz przepisy na świąteczne dania [ZDJĘCIA]

Pyzy z mięsem po warszawsku
- 1 kg ziemniaków
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 500 g gotowanej wołowiny
- 1 cebula
- 50 g masła
- 1 czerstwa bułka
- 150 g tłustego boczku bez skóry – do okraszenia
Ziemniaki obierz i umyj. Większą część zetrzyj na drobnej tarce i mocno odciśnij nad miską, np. przez gazę lub sitko, by pozbyć się z nich wody. Skrobię, która zbierze się na dnie miski, dodaj później do startych ziemniaków. Resztę kartofli ugotuj, a następnie ostudź i przepuść przez praskę.
Wymieszaj ugotowane i surowe ziemniaki, dodaj 2 jajka, mąkę i sól. Następnie zmiel mięso z przesmażoną na maśle cebulą, dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i jajko. Z masy ziemniaczanej uformuj placuszki, nałóż na nie farsz i dokładnie sklej, tak aby powstała kulka. Gotuj w osolonym wrzątku, 5 – 10 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane skwarkami z boczku z cebulką.

Czytaj także: Pogoda na Wielkanoc: bez słońca, deszczowo i zimno

Zimne nóżki po warszawsku
- 1 golonka
- 2 nogi wieprzowe
- 1 główka czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz (ziarnisty i mielony)
- majeranek
- włoszczyzna
- 1 łyżka żelatyny

Umyj golonkę i nóżki wieprzowe. Włóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby były ledwie przykryte. Dodaj obraną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz pół główki czosnku. Przypraw solą i pieprzem, tak, aby wywar był słony. Gotuj 2 godziny na wolnym ogniu. Gdy golonka będzie miękka, a nóżki rozgotowane, wyjmij z wody mięso i oddziel od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedź przez gazę. Marchew z wywaru pokrój w kostkę, a mięso posiekaj. Ponownie włóż do wywaru, przypraw majerankiem i roztartym czosnkiem. Wszystko razem zagotuj, dodając łyżkę żelatyny namoczonej wcześniej w zimnej wodzie. Po ostudzeniu wylej do foremek, małych miseczek lub filiżanek. Podawaj z chrzanem, octem, grzybami marynowanymi, cytryną.

Śledzie po warszawsku
- 500 g filetów śledziowych
- 4 małe cebule
- oliwa z oliwek
- musztarda
- sól i pieprz
Śledzie posmaruj musztardą, dopraw, a następnie zwiń w rulonik. Możesz je spiąć wykałaczką. Ułóż śledzie w słoiku, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zalej oliwą. Potrawa najlepiej smakuje po ok. 2 tygodniach od włożenia do lodówki.

Smacznego!

Codziennie najświeższe informacje z Warszawy na Twoją skrzynkę. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie