Warszawskie restauracje w gronie 50 najlepszych miejsc na świecie

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Szymon Starnawski
4 miejsca z Warszawy znalazły się na prestiżowej 50 World Discovery tworzone w ramach The World's 50 Best. Po raz pierwszy w zestawieniu znalazł się koktajlbar z Polski. Dalsza część tekstu poniżej

Czwórka warszawskich restauracji znalazła się w gronie 50 wyróżnionych na świecie miejsc. Wszystkie warszawskie lokale doceniono w kategorii 50 world Discovery. Wyróżnione w tej kategorii lokale stanowią gastronomiczne odkrycia danego roku. Na liście znalazły się Atelier Amaro za wskrzeszanie polskich klasyków, Dyletanci za bycie bezpretensjonalnym polskim bistro, Senses za sensoryczne doświadczenie oraz The Roots za edukację w dziedzinie koktajli. W przypadku restauracji prowadzonej przez Wojciecha Modesta, uwagę przyciągają tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. - Jego pionierskie, ładne dania (układane co tydzień wokół kalendarza przyrody) są odą do polskich klasycznych przepisów kulinarnych: pomyśl o ślimakach z białymi szparagami wędzony - czytamy w opisie restauracji.

Zresztą w gronie wyróżnionych nie zabrakło także drugiej gwiazdkowej restauracji, czyli Senses. - Wielowymiarowe potrawy charakteryzują się złożonymi kombinacjami smakowymi, skomplikowanymi fakturami i mocnymi aromatami - charakteryzuje restauracje przewodnik. Ciepłych słów członkowie jury nie szczędzili także Dyletantom. - Prowadzeni przez Rafała Hreczaniuka [Dyletanci - przyp. red.] zapożyczają z tradycji, choć pozostają zakorzenieni w polskiej kuchni. Potrawy mogą obejmować terrine z buraków z orzechami włoskimi i chrzanem lub sarnę z selerem i owocami leśnymi.

Pierwszy polski bar na liście

Po raz pierwszy wyróżniony został także koktajlbar z Polski. The Roots (ang. korzenie) - Tytułowe „Korzenie” odnoszą się tutaj do samego bar maństwa, wpatrując się w dwa wieki tradycji koktajli, aby czerpać z zwycięskich przepisów, składników i technik. Nie ma jednego, ale dwa menu. Klasyczna wersja podzielona na epoki, śledząca kreacje sprzed prohibicji, takie jak Martinez, aż po nowoczesne połączenia.- To wyjątkowe wyróżnienie dla nas ale również bardzo dobry znak, że polski koktajl bar został dostrzeżony wśród gastronomicznych i koktajlowych elit. To kolejny krok do wzrostu popularności turystyki kulinarnej i zainteresowania polskim rynkiem gastronomicznym, który z roku na rok stale podnosi swoją jakość i dogania światową czołówkę - mówi Tomasz Małek, barmański mistrz świata w stylu flair z The Roots Cocktail Bar.

World 50 Best Restaurants

Wyróżnienie przyznawane jest przez World 50 Best Bars i World 50 Best Restaurants, w ramach kategorii 50 Best Discovery. O wyborze lokali decydują szefowie kuchni, szefowie kuchni, barmani, krytycy kulinarni, dziennikarze. Aby móc znaleźć się na liście 50 najlepszych należy zyskać odpowiednią ilość głosów wśród przedstawicieli jury.


Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mika

No i super. Nie dziwi mnie to, be Warszawa ma mega restauracje. Najlepsze w Polsce. Najbardziej różnorodne i najciekawsze.A jedną z moich ulubionych są Instalacje Art Bistro, ponieważ mogę pójść tam z ziomkami, którzy jedzą mięso, a ja mogę sobie zamówić coś pysznego wege ;)

A
Alek

Akurat w Australii roots oznacza, ze kangur mial spotkanie z twoja siostra.

N
Nati

Jedną z moich ulubionych restauracji warszawskich są Instalacje Art Bistro. Mają pyszne jedzenie!

G
Gość

Oj tak, restauracji w Wawie nie brakuje i trzeba powiedzieć, że w niektórych naprawdę dobrze karmią. Z Papu przez roomservice bardzo często zamawiam jedzenie. Jak wracam późno z pracy to już mi się nie chce stać przy garach.

n
nora

Wybór restauracji i jedzenia, często znakomitego jest obecnie duży. Szkoda tylko, że wiele lokali nie ma klimatu, ale w ujęciu całego obiektu. Np. plagą są obecnie okropne drzwi i okna metalowe czy aluminiowe w budynkach, niekiedy starych. To takie bezduszne pójście na łatwiznę przez administratorów obiektów (kamienic, właśnie lokali czy kin, teatrów) jest obecnie plagą w polskich miastach.

n
nora

Wybór restauracji i jedzenia, często znakomitego jest obecnie duży. Szkoda tylko, że wiele lokali nie ma klimatu, ale w ujęciu całego obiektu. Np. plagą są obecnie okropne drzwi i okna metalowe czy aluminiowe w budynkach, niekiedy starych. To takie bezduszne pójście na łatwiznę przez administratorów obiektów (kamienic, właśnie lokali czy kin, teatrów) jest obecnie plagą w polskich miastach.

Dodaj ogłoszenie