Warszawskie wynalazki. Spektakularne przedmioty, które powstały w stolicy [PRZEGLĄD]
4. Bezcukrowa drożdżówka
Pomysł na taką "dietetyczną" drożdżówkę pojawił się wraz z zaostrzeniem przepisów dotyczących żywienia dzieci w szkołach. Nowy produkt to także propozycja dla osób, które unikają w swojej diecie produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Za całość, czyli tajną recepturę, odpowiadają prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska i dr inż. Aleksandra Szydłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. To właśnie one opracowały przepis na ciasto, które nie ma w swoim składnie ani grama cukru, co więcej - zawiera wartościowe i zdrowe składniki. Badaczki z SGGW zastąpiły cukier w drożdżówce tzw. prebiotykiem - inuliną (naturalnie występuje w bulwach roślin i składa się z cukrów prostych - glukozy i fruktozy), a także dodając odrobinę mąki dyniowej. Czytaj więcej: Bezcukrowa drożdżówka. Można ją jeść bez wyrzutów sumienia!