Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się powszechne przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? O tym będzie można się przekonać podczas warsztatów kulinarnych, na które zaprasza Pałac w Wilanowie.
- Porozmawiamy o tym, co kryje się pod pojęciem „kuchnia staropolska”, i spróbujemy obalić związane z tym stereotypy. Następnie pod okiem profesjonalnego kucharza uczestnicy warsztatów samodzielnie przygotują własne potrawy według XVII-wiecznych przepisów. Na koniec zasiądziemy do stołu, zaspokajając nie tylko apetyt, ale też potrzebę niezwykłego przeżycia. Nauczymy pobudzać smaki i wyobraźnię. Pokażemy, jak zaskakiwać gości niecodziennymi daniami - tak do udziału w warsztatach zachęcają organozatorzy.
Czytaj także: Studio kulinarne Grzegorza Łapanowskiego. Miejsce stworzone do gotowania
Warsztaty skierowane są do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych a także dla zorganizowanych grup dorosłych. W warsztatach może jednocześnie uczestniczyć maksymalnie 20 osób. KOszt takich zajęć to 300 zł od całej grupy + bilet wstępu do pałacu od każdej osoby (zwykły: 20 zł, ulgowy: 15 zł)
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?