Warsztaty w Wilanowie. Przyjdź do muzeum i naucz się czegoś nowego! [PRZEGLĄD]
JESIENNE WARSZTATY KULINARNE
Jak smakuje jesień: słodko, kwaśno czy słodko-kwaśno? Jeśli ma smak jabłek, to wszystkie odpowiedzi są poprawne. Przekonamy się o tym podczas jesiennych warsztatów kulinarnych, na których poznamy smaki ulubionych jabłek dawnych mieszkańców Wilanowa. Nie zabraknie przede wszystkim koszteli – ukochanych owoców królowej Marysieńki. Wgryziemy się nie tylko w soczyste kosztele, ale też w XVII-wieczne przepisy na przetworzenie tych owoców. Przygotujemy staropolskie wety i konfekty. Warsztaty poprowadzi wilanowski mistrz kuchni Maciej Nowicki. Ale to nie wszystkie kulinarne propozycje dla dorosłych. Możemy zapisać się także na: 18 października, godz. 14: „W staropolskiej kuchni” – warsztaty wprowadzające w tematykę kuchni staropolskiej z wykorzystaniem przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum”. 31 października, godz. 14: „Jesień z makiem, z pasternakiem” – sezonowe warsztaty, podczas których przygotowywane będą dania z pasternaku. 22 listopada, godz. 14: „Jesień smakuje dynią!” – sezonowe warsztaty, podczas których przygotowywane będą dania z dyni. 29 listopada, godz. 14: „O gęsinie słów kilka” – warsztaty, podczas których przygotowywane będą dania z gęsiną w roli głównej. 6 grudnia, godz. 18: „Kuchnia postna po staropolsku” – warsztaty poświęcone dawnej kuchni postnej, podczas których przygotowywane będą XVII-wieczne dania postne. 13 grudnia, godz. 18: „Dawnej wigilii smak” – warsztaty, podczas których przygotowywane będą dania rodem z XVII-wiecznego stołu wigilijnego. Warsztaty odbędą się w Villa Intrata, 3 października o godz. 15.00 Koszt kursu: 50 zł – bilet zwykły, 40 zł – bilet ulgowy (cena za jedne warsztaty). Zobacz też: Witkacy Vitkac. Zobacz zdjęcia z otwarcia wystawyZobacz też: Teatr Kamienica zniknie z mapy Warszawy?