Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Weekend Lodowy na Targu Śniadaniowy. Niecodzienne smaki, wegańskie i bez laktozy. Każdy znajdzie coś dla siebie

Redakcja
pixabay.com/ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE
W sobotę na Żoliborzu i w niedzielę na Mokotowie podczas Weekendu Lodowego na Targu Śniadaniowymi wszyscy miłośnicy lodów i spragnieni ochłody mogą spróbować lodowych klasyków i nowości. Wakacje, koc piknikowy i lody - brzmi jak idealny plan na gorące dni w mieście. Szczegóły poniżej.

W najbliższy weekend, 24 i 25 lipca Targ Śniadaniowy zamieni się w raj dla łasuchów. Na wszystkich przybyłych czekać będą lody w kilkunastu smakach i zaskakujących odsłonach. Poza strefą lodową będą także stali wystawcy Targu Śniadaniowego, którzy zaserwują swoje klasyki śniadaniowe i lunchowe m.in. naleśniki na słodko i wytrawnie, croissanty z nadzieniem, dania kuchni latynoamerykańskiej i azjatyckiej, lemoniady, kawę i ciasta,
Do wyboru są także regionalne przysmaki z całej Polski, dania kuchni egzotycznych oraz szeroka gama autorskich potraw.

W każdy weekend ożywiamy skwer Żoliborza i Mokotowa i tworzymy tam piknikową atmosferę. Widzimy, że mieszkańcy Warszawy są bardzo spragnieni wspólnych spotkań. Tym bardziej, kiedy mogą w upalne dni schłodzić się w cieniu drzew i zjeść posiłek na świeżym powietrzu, a na deser dodać sobie ochłody pysznymi lodami rzemieślniczymi – mówi Krzysztof Cybruch, organizator Targu Śniadaniowego.

Lody boczkowe, bez laktozy i wegańskie

Wystawcy ze strefy lodowej przygotowali szeroki wybór lodów do wyboru. Będą to przede wszystkim lody rzemieślnicze, tworzone z produktów od lokalnych i często ekologicznych wytwórców. Nie zabraknie propozycji klasycznych, bazujących na przepisach z Toskanii czy z wieloletniej tradycji sięgającej lat 30. ubiegłego wieku. Jak informują organizatorzy, pojawią się również niespotykane wcześniej połączenia - lody o smaku boczku, lody serwowane w pączku, lody o smaku zwanym grylaż i marzanka, czy łączące smak słonecznika z karmelem. Także weganie i osoby z nietolerancją laktozy znajdą lody dla siebie w wersji bezmlecznej, ale równie kremowej - z białek roślinnych z konopii, pestek dyni i łubinu.

W skrócie:

  • Sobota, 24 lipca, w godz. 9.00-16.00, przy al. Wojska Polskiego
  • Niedziela, 25 lipca, w godz. 10:00-17:00 na Skwerze AK Granat
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto