Zawartość i dekoracja święconki jest ograniczona w zasadzie tylko własną inwencją twórczą, ale pewne produkty muszą się w niej znaleźć. Są to: jajka, chleb, mięso, sól i pieprz oraz baranek.
Pokarmy święcone są w Wielką Sobotę od rana do, czasem nawet późnego, popołudnia - potem kościół trzeba przygotować do najważniejszej liturgii w roku - Mszy Św. Wigilii Paschalnej, która jest wspomnieniem Zmartwychwstania.
Najczęściej po poświęceniu pokarmów wierni udają się także przed symboliczny Grób Pański, by oddać się przez chwilę modlitwie.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?