Wigilia - 12 potraw. Jak je przygotować? [PRZEPISY]
Czerwony barszcz z uszkami
Składniki: 0,5 l kwasu buraczanego, 1 kg buraków, 6 dag suszonych grzybków, seler, pietruszka, marchewka, cebula,sól, pieprz, czosnek,cukier Przyrządzenie zakwasu: Dobrze umyte buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki wrzucić do słoja i zalać przegotowaną ciepłą wodą, dodać kawałek razowego chleba ze skórką i kilka ząbków czosnku. Odstawić w ciepłym miejscu na kilka dni, co jakiś czas potrząsając. Po upływie około tygodnia zakwas powinien być gotowy. Należy przecedzić płyn do osobnej butelki. Zupa: Obrane jarzyny wraz z grzybami, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielski. Następnie dodajemy pokrojone w plastry buraki. I dalej gotujemy. Na koniec doprawiamy przyprawami. Przed podaniem, cedzimy barszcz, dodajemy zakwas buraczany i przyprawiamy do smaku. Czysty barszcz z wcześniej przygotowanymi uszkami Uszka z grzybami: Składniki: 1 jajko 20 dag mąki, sól 10-20 dag suszonych grzybów Przyrządzanie: Uszka przygotowujemy z twardego ciasta makaronowego (1 jajko dodajemy na ok. 20 dag mąki) przyprawionego szczyptą soli. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty o boku 4–5 cm, na środek każdego uszka kładziemy łyżeczkę drobno posiekanego farszu, całość zgniatamy w trójkąt zagniatając brzegi. Do farszu będziemy potrzebować około 20 dag grzybów suszonych, które namaczamy i dokładnie oczyszczamy, a następnie gotujemy do miękkości. Wodę, w której gotowaliśmy grzyby, możemy użyć jako bazę do wywaru warzywnego na barszcz. Odsączone grzyby siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy na maśle z dodatkiem cebuli. Na ciasto kładziemy ostudzony farsz.