Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilijny wieczór w restauracji

Paulina Zakrzewska
Szefowie kuchni warszawskich hoteli od wielu tygodni myślą o wigilijnym menu (© Maciej Jeziorek/POLSKA)
Szefowie kuchni warszawskich hoteli od wielu tygodni myślą o wigilijnym menu (© Maciej Jeziorek/POLSKA)
Wigilijna kolacja kojarzy się z suto zastawionym stołem w rodzinnym gronie. Jednak wigilię coraz więcej osób spędza w restauracjach. Sprzyjają temu wyszukane potrawy za niewygórowaną cenę.

Wigilijna kolacja kojarzy się z suto zastawionym stołem w rodzinnym gronie. Jednak wigilię coraz więcej osób spędza w restauracjach. Sprzyjają temu wyszukane potrawy za niewygórowaną cenę.

Kolacje wigilijne w restauracjach są coraz bardziej popularne. Dużym powodzeniem cieszą się w Trójmieście i w Krakowie. W Warszawie ofertę na ten szczególny wieczór mają hotele, które przy okazji przygotowywania wigilii dla gości zapraszają ludzi z zewnątrz.

Przygotowania w restauracjach zaczęły się wiele miesięcy temu. Komponowano odpowiednie menu i koncepcje świątecznej dekoracji. Ustalano również formę podawania potraw: szwedzki stół czy też tradycyjną wersję.

- U nas wigilia odbywa się w formie bufetu i z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością - zapewnia Agnieszka Róg-Skrzyniarz, rzecznik hotelu Sheraton. - W ubiegłym roku gościło u nas 70 osób, aktualnie mamy już zarezerwowane wszystkie miejsca - dodaje.

W hotelu Bristol w restauracji Malinowej siedmiodaniowa kolacja podawana będzie według karty dań przygotowanej specjalnie na ten wieczór. - Nikt nie będzie musiał chodzić do ogólnych stołów, wszystko w odpowiednim czasie będzie serwowane przez kelnerów - zdradza nam Magdalena Adamus, rzecznik hotelu Bristol. Za to w hotelu Hyatt szef restauracji Ventitre postanowił wprawić gości w dobry nastrój, podając na początek delikatne wino musujące. - Albo szampana, goście mogą wybierać - mówi Magdalena Jędrys z Ventitre.

Restauracje prześcigają się w wyszukanych potrawach. Będzie można skosztować m.in. plastrów pieczonego dzika z sosem z rukoli, piersi z indyka faszerowanej kasztanami czy kulebiaka z jesiotrem. Na deser podawane są najczęściej ciasta: makowce, serniki, ale i sorbety migdałowe oraz desery waniliowe z musem malinowym. Standardowo w menu znajdzie się kapusta wigilijna z suszoną śliwką, a także pierogi z kapustą i grzybami. Będą śledzie w sosach oraz najprzeróżniejsze dania z łososia. A wszystko dostępne w cenach od 115 do 288 zł za osobę.

Komu wyszukane potrawy nie w smak, ten może skorzystać z oferty McDonald's. Większość warszawskich lokali pracuje w Wigilię do godz. 16, a FishMac kosztuje jedyne 5,90 zł.

Restauracje, które oferują kolację

• Hotel Sheraton, ul. Bolesława Prusa 2, restauracja The Olivet
Ryby - sandacz w cieście francuskim z musem rakowym, torcik śledziowy z piernikiem. Dania główne - pieczona kaczka w sosie wiśniowym, filet z sandacza w panierce ziemniaczanej. Deser - torcik z czekolady z kardamonem. Cena 149 zł. Czynne w godz. 18-22.

• Holiday Inn Józefów, ul. Telimeny 1, restauracja Luna Sol
Przekąski - łosoś marynowany w koprze i soli morskiej. Zupy - zupa krem z borowików z łazankami i śmietaną. Dania główne - łosoś w sosie kurkowym, confi z kaczki z buraczkami i sosem żurawinowym, schab w sosie myśliwskim z majerankiem i kiszonym ogórkiem. Deser - kutia z miodem i orzechami. Cena 115 zł dorosły, dziecko - 95 zł. Czynne w godz. 16-24.

• Hotel Ibis, ul. Solidarności 16, restauracja L?Estaminet
Zupy - żurek, zupa krem z borowików. Dania główne - pierogi z kapustą i grzybami, łosoś grillowany. Sałatki - z kurczakiem, z łososiem. Desery - tiramisu, puchar lodowy, deser waniliowy z sosem malinowym. Ceny zupy - 27 zł, danie główne - do 60 zł, desery - 17 zł. Czynne w godz. 12-21.

• Hotel Bristol, ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, restauracja Malinowa
Przekąski - węgorz, pierożki z borowikami, cappuccino z buraczków. Danie główne - łosoś grillowany, kluseczki z karpia, kulebiak z jesiotrem. Desery - sorbet migdałowy i mus czekoladowy. Cena 288 zł. Czynne w godz. 18-23.

• Hotel Hyatt, ul. Belwederska 23, restauracja Ventitre
Przekąski - cienkie plastry dziczyzny z sosem z rukoli, kacze wątróbki. Zupa z leśnych grzybów. Dania główne - smażony filet z turbota, pierś z indyka faszerowana kasztanami. Deser - pudding czekoladowy z lodami i marynowanymi truskawkami. Cena 155 zł, dziecko - 95 zł. Czynne w godz. 19-24.

od 7 lat
Wideo

Burze nad całą Polską

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto