0,5 kg płatków zalać syropem: 4 litry wody + 2 kg cukru, dodać drożdże winne. To wszystko przełożyć do naczynia szklanego (słój, gąsior), można dodać soku z kilku cytryn, przyprawy korzenne, melisę. Postawić w ciepłym, ciemnym miejscu na 2-3 tygodnie (aż kwiaty opadną na dno). Zlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Stosować dwa razy dziennie po małym kieliszku. Dobrze wpływa na trawienie, wątrobę i nerki.
Ważne!
1. Przed przyrządzaniem specyfików na bazie płatków mniszka, trzeba rozsypać świeżo zebrane kwiaty na białym papierze i tak zostawić na kilka godzin – aby wyszły z ziół drobne, czarne robaczki.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?