Co ty właściwie jesz?
Restauracja założona przez Michała Kicińskiego, twórcę serii Wiedźmin, oferuje wegańskie menu złożone z prostych, kolorowych potraw. Odpowiada za nie Piotr Ważyński. Zajrzeliśmy za kulisy jego królestwa. Słowem - poznaliśmy Wegemamę od kuchni i bardzo spodobało nam się to, co zobaczyliśmy. No i przy okazji znaleźliśmy jedną z możliwych odpowiedzi na pytanie, które słyszy większość wegan: “co ty właściwie jesz”.
Wiosna na talerzu
Spring rollsy, czyli popularne sajgonki to ciasto ryżowe, w które zawija się dodatki w postaci mięsa, warzyw, grzybów i owoców. Całość bardzo często smaży się na chrupko w głębokim tłuszczu, jednak nie jest to reguła. Podobnie, zresztą, jak zawartość rolek, do których możemy włożyć wszystko, co tylko nam się podoba. W Wegemamie rollsy są świeże, a w ich wnętrzu znajdują się kiwi, kiełki buraka, biały sezam i tempeh (fermentowana soja), a także gruszka kiełki rzodkiewki i czerwona papryka. W tej wersji przygotował je dla nas jeden z dwóch szefów kuchni lokalu, Piotr Ważyński. Czy można wyobrazić sobie bardziej wiosenne połączenie?
Oczywiście, springrollsy można smażyć, piec i masakrować na dowolną ilość sposobów. Te w Wegemamie traktowane są dość łagodnie. W namoczony papier ryżowy zawijane są warzywa, marynowany w sosie sojowym tempeh lub tofu. Całość podawana jest jednym z trzech sosów: sezamowym miso, sojowym z sokiem z grejpfruta, oraz hoisin (sos na bazie śliwek). Wszystko, łącznie z sosami przygotujecie sami w domu. Jeśli jednak znudzi wam się gotowanie, warto wpaść do Wegemamy i spróbować tego, co oferuje tutejsza kuchnia.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?