Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Witarianizm - kuchnia tylko na surowo ma w Krakowie powodzenie

redakcja
redakcja
Jeśli dla kogoś dieta wegetariańska lub wegańska to za mało, ...
Jeśli dla kogoś dieta wegetariańska lub wegańska to za mało, ... Rad/archiwum
Jeżeli ktoś nie ma ochoty na dietę wegetariańską lub wegańską, może spróbować witarianizmu, czyli dań tylko na surowo.

Żadnego smażenia, gotowania, podgrzewania, pieczenia i używania mikrofalówki. Tylko jedzenie surowe, które można co najwyżej poddać obróbce termicznej do temperatury maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Czyli tak jak mniej więcej podgrzałoby się jedzenie wystawione przez dłuższy czas na słońce. Oprócz tego rozdrabnianie, suszenie, marynowanie, kiełkowanie...

Kuchenne rewolucje?

Taką dietę stosują witarianie i podkreślają jej zalety. Według nich jest ona: naturalna, niskotłuszczowa, kompletnie bezglutenowa, bez rafinowanych cukrów i tłuszczów. W ostatnim czasie taki styl odżywiania robił się coraz popularniejszy, szczególnie wśród młodych osób. W Warszawie powstała nawet restauracja witariańska Surya. Szczególnie słynęła np. z makaronu zrobionego z... marchewki.

Jednak losy tego lokalu świadczą o tym, że z takimi ekstrawaganckimi daniami wielu Polaków musi się jeszcze oswoić. 7 maja, po 10 miesiącach działalności, Surya została zamknięta. Jej właściciele napisali na swojej stronie gorzkie słowa o tym, że na całym świecie ich potrawy są bardzo popularne, ale w Polsce niekoniecznie. W domyśle: nad Wisłą dalej królują schabowy, kiełbasa, grillowana karkówka i kebab.

Moda jest, ale nie wszędzie
Według Agaty Elsner, pracującej w poznańskiej Kluboksięgarni Głośna przy ul. Św. Marcin 30/8-9, styl jedzenia na surowo nie ma w stolicy Wielkopolski przyszłości. Tak jak zresztą w całej Polsce. W tym lokalu serwuje się ciasta i pasty wegetariańskie, ale brak dań witariańskich. - Nasi goście nie pytają o takie rzeczy. Witarianizm ma sens bardziej w Europie centralnej i południowej, w ciepłych krajach. Tam można orzeźwiać się w trakcie upału surowymi potrawami - komentuje. - A w Polsce, gdzie praktycznie przez 8 miesięcy trwa zima, taka moda nie ma szans się przyjąć. Musimy się ogrzać podgrzewanymi daniami - podsumowuje. 

Krakowska Restauracja RO Raw Organic przy placu Wolnica 12 stawia na dania surowe, wegańskie i organiczne. - Jest zauważalna moda na tego typu żywność, rośnie też świadomość ekologiczna dotycząca tego, co jemy. Klienci doceniają, że serwujemy dania na bazie warzyw organicznych, a nie z przemysłowej uprawy - wyjaśnia pani Marta z Ro Raw Organic. - Najlepszym wzięciem cieszy się u nas lazania z cukinii - precyzuje.

Konserwatywnymi kulinarnymi postawami nie przejmują się też jednak właściciele baru wegańskiego Vega we Wrocławiu przy ul. Sukiennice 1/2. - Planujemy otworzyć osobną salę z daniami podawanymi tylko na surowo. Wymusili to na nas klienci, u których widzimy coraz większe zainteresowanie witarianizmem - przyznaje Justyna Padkowska, menedżerka restauracji. - W tej chwili w ofercie mamy już sernik z nerkowca na zimno czy chłodniki typu gazpacho z grzankami - dodaje.

W menu lokalu znajdziemy np. krem z dyni, dip z orzechów nerkowca czy pizzę z marynowanymi pieczarkami crimini, suszonymi pomidorami i świeżymi warzywami.

Surowy styl w kuchni

Natomiast w internetowym sklepie z surowym jedzeniem RawFoods Polska można kupić np. chleb esseński, żytni chleb bezglutenowy, makaron bezglutenowy, suszone borowiki, glony morskie, orzechy, ziarna i suszone owoce czy gotowe dania wege, takie jak: bulion wegetariański, burgery orkiszowe czy kotlety z ciecierzycy w wersji falafel.

A Wy co sądzicie o tej nowej kulinarnej modzie?


Zobacz inne materiały na MMKrakow.pl


Tak będzie wyglądał mural na Galerii Krakowskiej Juwenalia w Krakowie 2013 [wszystkie uczelnie, program, artyści, bilety] Koncerty 2013 w Krakowie
Muzeum w komputerze? Czemu nie? [zdjęcia, wideo]
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Witarianizm - kuchnia tylko na surowo ma w Krakowie powodzenie - Kraków Nasze Miasto

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto