Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Włoska pizza zakazana w Warszawie? W Krakowie może być zakazana od września. Co ze stolicą?

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Włoska pizza zakazana w Warszawie? W Krakowie może być zakazana od września. Co ze stolicą?
Włoska pizza zakazana w Warszawie? W Krakowie może być zakazana od września. Co ze stolicą? Pixabay.com
Włoska pizza, przynajmniej ta prawdziwa będzie od pierwszego września w Krakowie nieosiągalna. Wszystko za sprawą przepisów dotyczących zakazu palenia węglem i drewnem. Bez opalanych drewnem piecy nie ma mowy o prawdziwej pizzy. Kiedy podobne przepisy zobaczymy w Warszawie? Dalsza część tekstu poniżej.

Do głównych zanieczyszczeń powietrza w Warszawie należą te powstałe w rurach wydechowych naszych pojazdów oraz te, które produkują piece i kolty opalane drewnem oraz węglem. Według szacunków urzędu miasta, zanieczyszczenia powstałe przez spalanie tzw. paliw stałych mogą odpowiadać nawet za 80 proc wszystkich zanieczyszczeń.

Włoska pizza zakazana w Krakowie?

W Warszawie posiadacze kominków muszą wymienić swoje piece do 2020 roku. Mogą całkowicie z nich zrezygnować lub przystosować je do wymogów ekoprojektu, po przez ograniczenie emisji pyłów. A co z piecami do pizzy? Już wkrótce mogą one zniknąć z Krakowa, gdzie od września tego roku wchodzi w życie zakaz stosowania paliw stałych. Dotyczy on jednak urządzeń obsługujących powyżej 500 osób na dobę. Większe piece wymagają otrzymania specjalnego zezwolenia. Zakazu nie da obejść się stosując, np. węgiel drzewny, bo stosowanie tegoż również będzie zakazane. Jeszcze nie wiemy, jak zakaz będzie wyglądał w praktyce i czy, lub też kiedy, możemy spodziewać się podobnych przepisów w Warszawie.

Koniec z tradycyjnym wyrobem?

Pizza w piecu opiekanym drzewem wypiekana jest w temperaturze około 430 stopni. To sprawia, że placek przygotowywany jest błyskawicznie i szybko przechodzi dymem palonego drewna. Ciasto jest kruche na brzegach, mocno przypieczone ale pozostaje wilgotne i nie wysuszone. Ten sposób przyrządzania pizzy uznaje się za tradycyjny i tylko tak może być przygotowana typowa pizza neapolitańska chroniona unijnymi przepisami, regulującymi sposób jej powstania i składniki do niej użyte.

POLECAMY TEŻ:


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto