Wódka, Krówki i Jogurty. Tymi warszawskimi produktami zajada się cała Polska [PRZEGLĄD]

Red.
Nie można mówić o historii warszawskich potraw nie wspominając o wuzetce. To dostępne w każdej niemal polskiej cukierni ciasto z kremem powstało w Warszawie i z Warszawą jest od początku związane swoją genezą.Jej nazwa, wedle jednej z wersji nawiązuje do trasy W-Z, choć bardziej prawdopodobne, że jest to tylko skrót od wypieku z kremem (WuZetKa). Ciastko powstało w odpowiedzi na konkurs zorganizowany przez Cech Rzemiosł Spożywczych w 1949 roku. SpiderMum / Wikimedia Common
Mieszkając w Warszawie, rzadko pamiętamy o tym, jak wiele produktów, dań i marek, które jemy i pijemy codziennie pochodzi właśnie stąd. Oto rzeczy, z których Warszawa może być dumna. Kliknij w zdjęcie, aby przejść dalej.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie