Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyłoniono zwycięzców konkursu Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy [ZDJĘCIA, WIDEO]

Anna Gawrońska
Anna Gawrońska
Już po raz dziewiąty w gminie Trąbki Wielkie odbył się konkurs Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy. W tym roku w konkursie udział wzięło sześć Kół Gospodyń Wiejskich i dwa Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskie.

W tym roku uroczystość odbyła się w Cząstkowie w Sentoza Golf w sobotę 7 grudnia. Organizatorami wydarzenia było Starostwo Powiatowe oraz gmina Trąbki Wielkie.

- Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy organizowany jest po to, byśmy mogli bliżej poznać nasze tradycje. To właśnie Koła Gospodyń Wiejskich podtrzymują tą tradycję. To one pokazują, jakie zwyczaje są na Żuławach, a jakie na Kaszubach - mówi Stefan Skonieczny, starosta powiatu gdańskiego. - Moi poprzednicy spróbowali zorganizować wydarzenie, które pokazuje, to co mamy najlepszego i się ono przyjęło. Teraz konkurs na stół bożonarodzeniowy przeprowadzamy systematycznie na krótko przed świętami, żeby przypomnieć smaki. Dopóki będą chętni, będziemy konkurs organizować.

W konkursie udział wzięło KGW Cieplewo, KGW Gołębiewko, KGW Kolniczanki, Zrzeszenie Kaszubko-Pomorskie z Kolbud, KGW Lisewiec, KGW Przywidz, Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie z Pruszcza Gdańskiego oraz KGW Suchy Dąb. Ocenie podlegały elementy z trzech kategorii: potrawa - śledź na zimno, wypiek - ciasto orzechowe oraz dekoracja stołu. Uczestnicy w tym roku postawili na naturalność, ekologię i zimową atmosferę.

Dla Kaszubów rok 2019 jest rokiem Jana Trepczyka, poety i pieśniarza, dlatego zdecydowaliśmy się, aby nasz stół nawiązywał do tego wspaniałego artysty

- mówi Teresa Mejna-Kopania, przewodnicząca Zrzeszenia kaszubsko-Pomorskiego w Pruszczu Gdańskim. - Nasz stół jest wykonany z naturalnych ozdób, pełen zieleni. Postawiliśmy na ekologię i muzykę.

Na stołach oprócz dań konkursowych pojawiły się także potrawy świąteczne, wigilijne. Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało szeroką gamę dań.

Prezentujemy dania zgodnie z zachowaniem chronologii świąt. Na początku mamy dania wigilijne, następnie nieco wyżej są potrawy pierwszego i drugiego dnia świąt, a na samym końcu mamy deser, czyli ciasta

- zaznacza Dorota Herbasz z KGW Przywidz. - Stół udekorowaliśmy w naturę, ale zimową naturę. Naszymi inspiracjami była zima, śnieg, mróz.

Jury w składzie: Izabela Adamowicz - radna powiatu gdańskiego, Renata Wiczling z Pomorskiej Izby Rolniczej w Pruszczu Gdańskim, Alicja Orłowska z Krajowego Wsparcia Rolnictwa w Pruszczu Gd., Władysław Ornowski - prezes fundacji Pan Władek, Krystian Żołnierewicz - menadżer Sentoza Golf oraz Cezary Bieniasz-Krzywiec - prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej, po skosztowaniu potraw i długiej naradzie ocenili uczestników konkursu.

W kategorii potrawa śledź na zimno pierwsze miejsce zajęło KGW Przywidz, drugie miejsce KGW Cieplewo, a trzecie - Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie w Kolbudach. W kategorii wypieku, czyli ciasta orzechowego wygrało KGW Kolniczanki, drugie miejsce zajęło KGW Gołębiewko, a trzecie - Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie w Pruszczu Gdańskim. W kategorii dekoracja stołu zwyciężyło KGW Lisewic, drugie miejsce należy do Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego w Pruszczu Gd., a na trzecim miejscu uplasowało się KGW Suchy Dąb.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pruszczgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto